četvrtak, 20. februar 2020.

Gradonačelnik Radojičić otvorio 42. Međunarodni sajam turizma

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas 42. Međunarodni sajam turizma zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasimom Ljajićem i zamenicom ministra zaduženom za turizam u Ministarstvu za turizam i antikvitete Arapske Republike Egipat Gadom Šalabi.

Gradonačelnik je precizirao da ove godine na sajmu ima sedam stotina izlagača iz četrdeset zemalja, od kojih se Kenija, Šri Lanka i Slovačka predstavljaju prvi put.

– Broj izlagača i tri nove zemlje garant su da ćemo imati bolji sajam nego prethodnih godina. Sajam je mesto na kojem se prisećamo svojih ranijih putovanja, planiramo nova, ali i mesto gde prezentujemo turističke lokacije naše zemlje – rekao je Radojičić.

On je posebno istakao značaj ovogodišnje zemlje partnera – Egipta, dodajući da mnogo možemo da naučimo od njega jer ima bogatu kulturu, kolevka je civilizacije i samim tim ima i ogroman broj turista.

– Beograd i Srbija mogu dosta toga da nauče od Egipta, ali i da razmene iskustva. Naš glavni grad može da se pohvali hiljadama godina starom Vinčanskom kulturom i ostacima te kulture, a možda nije ni svestan bogatstva koje ima – naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je ukazao na neprestano povećanje broja turista u glavnom gradu.

– Broj turista prošle godine veći je između osam i devet odsto, broj noćenja iznosi 2,7 miliona, a broj gostiju 1,25 miliona. Posebno karakterističan i upečatljiv podatak je da smo prvi put imali više od milion stranih gostiju. Zbog svega onoga što Beograd ima, verujem da ćemo i sledećih godina povećavati broj turista – istakao je gradonačelnik.

On je akcentovao atraktivnost Beograda, njegove prirodne lepote, kulturnu baštinu, istorijsku zaostavštinu, ali i život koji se odvija 24 sata dnevno. Posebno je zahvalio Sekretarijatu za privredu i Turističkoj organizaciji Beograda koji promovišu naš grad i ukazao na važnost modernog načina predstavljanja turističkih potencijala.

Gradonačelnik je najavio dalju posvećenost kongresnom i poslovnom turizmu i dodao da se ulaganja u infrastrukturu takođe odražavaju na razvoj turizma.

– Prošle godine otvoreno je trinaest novih hotela, te ih sada ukupno ima 112, a plan je da se i nadalje grade i otvaraju novi – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio na srednjovekovnog putopisca Ibna Batutu, koji je prešao 117 hiljada kilometara, ali i na njegove reči o tome da nas putovanja najpre ostave bez reči, a potom nas pretvore u pripovedača.

– Putovanja ljudima danas šire vidike. Osim ekonomskog značaja, putovanja nas čine i boljim ljudima, a samim tim i čitav svet boljim svetom. Zato i vi otkrijte svoje priče na putovanjima na koje ćete se odvažiti koliko sutra – zaključio je gradonačelnik.

Ministar Ljajić je rekao da je sajam turizma prilika za razgovore, susrete, ali i za buduće poslove. On je podsetio na to da je 2019. bila godina oborenih rekorda u turizmu i naveo da se već sada za 2020. može reći da je godina rekordnih i novih investicija u turizam u Srbiji.

– Rezultati koje smo ostvarili u ovom sektoru nisu slučajnost, već proizvod sistemskog i ozbiljnog rada. Od 1. januara počela je primena dva pravilnika koji su posledica Zakona o turizmu, a čija je suština dodatna zaštita putnika. Godišnje 1,3 miliona naših ljudi putuje preko turističkih agencija, a mi želimo da stvorimo dodatni element sigurnosti i sprečimo zloupotrebe i prevare. Druga stvar tiče se sistema e-turist, odnosno centralnog informacionog sistema koji počinje da se primenjuje u aprilu. To će turistima obezbediti veći kvalitet usluge, ugostiteljima olakšati poslovanje, smanjiti administrativne procedure, olakšavati prijavu i zahtev za kategorizaciju, ali i olakšati prijavu gostiju. Osim toga, i država će u svakom trenutku znati o kojem broju gostiju se radi, njihovoj strukturi i drugo – kazao je Ljajić.

Gada Šalabi, zamenica ministra za turizam i antikvitete Arapske Republike Egipat, ukazala je na veome dobre odnose Srbije i Egipta i pozvala na dodatno produbljivanje prijateljskih odnosa dvaju naroda.

– Zajednički entuzijazam upućuje na želju za unapređenjem saradnje i doprinosi daljem bilateralnom unapređenju odnosa naših zemalja, a turistima iz Srbije omogućava bolje upoznavanje egipatskih destinacija. Egipat će ove godine održati nekoliko značajnih događaja ma kojima će predstaviti svoje kulturno bogatstvo celom svetu, a najveći će biti otvaranje Velikog egipatskog muzeja krajem ove godine. U nekoliko poslednjih godina, Egipat beleži veliki porast broja turista, naročito iz Velike Britanije, Nemačke, Italije, Ukrajine i mnogih drugih zemalja, koji žele da uživaju u moru, plažama, podvodnim aktivnostima, ali i obiđu kulturne, duhovne i religijske lokacije. S obzirom na to da je Srbija od Egipta udaljena svega tri sata leta avionom, pružaju se brojne mogućnosti da njeni građani, kao i stanovnici susednih zemalja posete moju zemlju, kao i da moji sunarodnici posete Srbiju – istakla je Gada Šalabi.

Gradonačelnik Beograda je nakon otvaranja obišao, između ostalog, štandove Turističke organizacije Beograda i „Gradskih pijaca”.