petak, 21. februar 2020.

Radojičić: Saradnja Krfa i Beograda bitna za očuvanje kolektivnog sećanja i edukaciju novih generacija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je delegaciju Grada Krfa predvođenu gradonačelnicom Meropi Idreu, sa kojom je razgovarao o unapređenju saradnje Beograda i Krfa, pre svega u oblasti kulture i turizma. 

Gradonačelnici Beograda i Krfa osvrnuli su se na sporazume koji su potpisani između dva grada i izrazili spremnost da prodube saradnju. Radojičić je istakao da saradnju vidi u zajedničkim događajima koji bi povezali kulture i umetnike dvaju gradova, kao i organizovanim posetama građana Krfu i Beogradu. Gradonačelnik Beograda je istakao da je važan deo saradnje upravo čuvanje sećanja i edukacija najmlađih o isprepletanim sudbinama dvaju naroda u Prvom svetskom ratu, religijskoj vezi, kao i obostranoj podršci u najtežim trenucima.

– Nijedan grad u Evropi ne svedoči o herojstvu i tragediji našeg naroda u 20. veku kao Krf. Saradnja u oblasti kulture i turizma ima veliku važnost, jer na taj način upoznajemo nove generacije sa trenucima koji su odredili našu sudbinu i čuvamo ih od zaborava. Uporište budućih projekata su sećanja na tri godine zajedničkog života, herojstvo 150.000 vojnika i srpske vlade u izganastvu, i gostoprimstvo Krfljana koji su našem narodu pružili pomoć i utočište – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je sve više turista iz Krfa, kojima prija gostoprimstvo Beograđana, zainteresovano za dolazak u Beograd, a takođe ih interesuju kulturno-istorijske znamenitosti i bogata kulturna ponuda. 

– Naš cilj je da ih putem institucionalne saradnje između dva grada u budućnosti bude još više – kazao je Radojičić. 

Gradonačelnica Krfa Meropi Idreu rekla je da Krf svake godine broji preko dva miliona turista i da je više od 40.000 turista iz Srbije. Ona je dodala da bi za Grad Krf bilo veoma značajno kada bi program učeničke posete Krfu, koji poslednjih godina organizuje Opština Palilula, organizovale i druge beogradske opštine.

Meropi Idreu je istakla da je oduševljena razvojom Beograda i dodala da grčki turisti to prepoznaju i sve više se odlučuju za našu prestonicu pri izboru destinacije za odmor.

Gradonačenica Krfa pozvala je gradonačelnika Beograda da bude počasni gost manifestacije „Dan Krfa”, koji je ujedno i njihov najveći praznik.

Ljubomir Saramandić, kustos Muzeja „Srpska kuća”, u kojem se nalaze prve srpske novine štampane na Krfu, kao i lični predmeti Živojina Mišića, Nikole Pašića i regenta Aleksandra, ističe da bi svaki pripadnik srpske nacije trebap bar jednom da poseti „Ostrvo spasa”.

– To je grad u kojem posetioci dolaze do katarze, potpunog pročišćenja od problema, koji su naizgled veliki. Ostrvo Vido nije samo mesto na kojem se stiče patriotizam i identitet, već mesto na kojem se koriguje svet u kojem živimo. Metafora prelaska Albanije i dolaska na Vido je metafora o smislu života. Nema pravog života bez savladavanja prepreka i bez solidarnosti – poručio je Saramandić.