petak, 21. februar 2020.

Potpisani ugovori o saradnji sa kompanijom „Lukoil” za pet gradskih manifestacija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i generalni direktor kompanije „Lukoil Srbija” Denis Rjupin potpisali su danas u Starom dvoru ugovore o saradnji u oblasti kulture sa predstavnicima gradskih kulturnih institucija, kojima će ova kompanija podržati tri beogradska festivala i dve manifestacije tokom 2020. godine. Potpisivanju ugovora prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Ugovore za 36. Beogradski džez festival i 67. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, u ime Doma omladine potpisao je v.d. direktora Nenad Dragović. U ime Omladinskog pozorišta „Dadov” ugovore za manifestacije „Dani Beograda” i „Dani slobode” potpisao je direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović, dok je ugovor za Međunarodni filmski festival – FEST u ime CEBEF-a potpisao v.d direktora Damir Handanović.

Gradonačelnik je tom prilikom ukazao na veliki značaj ovih sporazuma i podsetio na to da se potpisuju petu godinu zaredom.

– Ovo je primer dobre saradnje grada i društveno odgovornih kompanija, kakva je „Lukoil Srbija”. Finansijska pomoć ovog donatora mnogo znači za organizaciju gradskih i kulturnih manifestacija. Među njima su „Dani slobode” i „Dani Beograda”, praznici kojima se obeležavaju važni datumi u istoriji glavnog grada i koji su od izuzetnog značaja za mlade generacije. Svedoci smo globalnog pokušaja promene istorijskih činjenica, zbog čega i u budućnosti treba da obeležavamo ove datume jer oni ukazuju na ponos, hrabrost i dostojanstvo našeg naroda. S druge strane, veoma je važno što se podrška odnosi i na festivale koji se već tradicionalno održavaju u Beogradu – Beogradski džez festival, Međunarodni filmski festival FEST, Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, odnosno Martovski festival, jer oni afirmišu mlade i kretivne ljude koji na svoj umetnički način doprinose našoj kulturi i našem gradu – rekao je Radojičić.

On je dodao da su sve ove manifestacije brendovi Beograda, te da „Lukoil” pomaže da se održi duga tradicija.

– „Lukoil” je primer drugim kompanijama koje treba da slede ovakvo društveno odgovorno postupanje. U današnje vreme nije samo važno zaraditi već i misliti o zajedničkim interesima i davati svoj doprinos. Privatne kompanije zajedno sa društvenim strukturama treba da brinu o kvalitetu života i o stvarima koje nisu komercijalne – poručio je Radojičić.

Zahvalio je na kraju „Lukoilu” na donaciji, a predstavnicima organizatora manifestacija da planirane događaje i u budućnosti realizuju uspešno zajedno sa Gradom Beogradom.

Denis Rjupin je ukazao na to da je ovoj kompaniji čast da bude deo tradicije, ali i da daje podršku kulturi i mladim ljudima Beograda.

– Želimo da Beograd bude još lepši i privlačniji za posetioce i stanovnike glavnog grada – poručio je Rjupin i obećao da će se podrška nastaviti.

Beogradski džez festival, 36. po redu, održaće se od 28. oktobra do 1. novembra, a 67. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, odnosno Martovski festival održaće se od 25. do 29. marta. Međunarodni filmski festival – FEST  počinje za nedelju dana, odnosno 28. februara, i trajaće do 8. marta, dok će manifestacije „Dani Beograda” i „Dani slobode” biti održani od 16. do 19. aprila, odnosno od 19. oktobra do 1. novembra ove godine.