sreda, 26. februar 2020.

Predstavljeni timovi mladih stručnjaka koji će izraditi idejni projekat linijskog parka

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić predstavio je danas u Domu omladine Beograda pobedničke timove mladih stručnjaka koji će biti angažovani na izradi idejnog rešenja linijskog parka. 

Izmeštanjem pruge oko Kalemegdana i prenamenom saobraćajnih površina u zelene površine javne namene, formirani su uslovi za sadržaje linijskog parka. Mladim arhitektama i njihovim timovima upućen je poziv da promovišu svoj autorski izraz i stručnu sposobnost. Zbog dužine poteza budućeg linijskog parka, površina je podeljena u 10 okvirnih prostorno-programskih celina. U skladu sa tim, po završetku procesa kvalifikacije izabrano je 10 timova koji će biti angažovani za izradu idejnog rešenja jednog od delova linijskog parka.  

Stojčić je istakao da je ovo veoma značajan događaj za Grad Beograd, ali i za arhitektonsku i urbanističku struku našeg grada. 

– Izbor najboljih nije bio lak. Imali smo „slatke muke” da izaberemo 10 najboljih timova. Na Gradu Beogradu je da u naredne dve nedelje izvrši pripreme za angažovanje pobedničkih timova, čiji će angažman trajati tri meseca. Svaki tim će pojedinačno raditi na jednoj od 10 celina, dok će Grad, u saradnji sa nevladinim organizacijama, Arhitektonskim fakultetom i drugim institucijama koordinirati njihov rad kako bi ovo zaista bio jedinstven projekat u infrastrukturnom i svakom drugom smislu. Nakon toga, projekat će biti integrisan u plan detaljne regulacije koji trenutno izrađuje Urbanistički zavod Beograda. Nadamo se da će taj plan usvojiti Skupština grada krajem leta. Imaćemo važeće idejno rešenje i posle toga sledi postupak obezbeđivanja sredstava na osnovu tih projekata, a iduće godine počinje realizacija celog projekta na potezu dugom 4,6 kilometara – rekao je Stojčić. 

On je dodao da se očekuje da će izgradnja trajati oko dve godine, a nakon toga Beograd će dobiti „linijska pluća” Starog grada i Palilule. 

– Linijski park će u potpunosti promeniti urbano tkivo koje danas nije reprezentativno, budući da je u pitanju železnička pruga koja se ne koristi. Ovaj projekat će doneti renesansu okolnog urbanog tkiva, objekti će se renovirati i rekonstruisati, pa će pešaci konačno dobiti odgovarajuću trasu da od „gornjeg” Dorćola stignu do Dunava. Biciklisti će kroz koridor zelenila moći da stignu od Pančevačkog mosta do Beton hale, odnosno Kalemegdana. Ujedno, ovo će biti najznačajniji projekat po pitanju parkovskog uređenja i otvorenog javnog prostora u narednim godinama. Prema grubim procenama, za realizaciju ovog projekta potrebno je između 40 i 50 miliona evra. Veoma je važno istaći da se na trasi linijskog parka nalazi veliki broj privatnih kompanija koje imaju interes da park bude izgrađen, budući da će vrednost njihovih nekretnina sigurno „skočiti”, zbog čega smo predložili da svaka kompanija donira sredstva spram svojih mogućnosti. Očekujemo da ćemo na taj način prikupiti oko 50 odsto potrebnih sredstava za realizaciju ovog projekta. Ukoliko se naše prognoze ostvare, ovo bi bio jedan od jeftinijih projekata, kada se govori o ulaganjima iz budžeta, u odnosu na veličinu površine koja se uređuje – zaključio je Stojčić. 

Događaju je prisustvovao sekretar za kulturu Ivan Karl.