četvrtak, 27. februar 2020.

Nikodijević: Edukacija dece je osnovni korak u zaštiti životne sredine

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević obišao je danas Osnovnu školu „Banović Strahinja” na Čukarici, gde je sa đacima prvacima zasadio „Drvo generacije” u okviru akcije koju Grad Beograd sprovodi u svim prestoničkim osnovnim školama.

Nikodijević je, u prusustvu gradske sekretarke za zaštitu životne sredine Ivane Vilotijević i podsekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Igora Raičevića, predstavio projekat revitalizacije školskih dvorišta koji će obuhvatiti obnovu sadnica i zelenih površina, kao i postavljanje novog mobilijara.

– Reč je o pilot-projektu koji ove godine sprovodimo u 10 škola na teritoriji Beograda, zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine. Zelene površine urediće se na planski način sa adekvatnim mobijilarom za učenje, relaksaciju i vežbanje na otvorenom – uz malu trim-stazu, kada je reč o školi „Banović Strahinja”. Takođe će biti postavljene i kante za reciklažu otpada. Ova škola ima sreću da se nalazi na obodima Košutnjačke šume, dok su u urbanim delovima grada školska dvorišta neretko jedina zelena oaza u odrsatanju naše dece – ukazao je Nikodijević.

On je istakao da je edukacija dece osnovni korak u zaštiti životne sredine.

– Našu decu treba da edukujemo, kako bi imala bolji odnos prema životnoj sredini. Kada deca počnu da primenjuju ekološke standarde, praksa je pokazala da će ona izvršiti najveći uticaj na svoje roditelje. Očuvanje zdrave životne sredine je politika od koje nećemo odustati – naveo je Nikodijević.

Najavio je da će ove godine, uz pomoć Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, u OŠ „Banović Strahinja” biti rekonstruisana fasada i krov na fiskulturnoj sali.

Resorna sekretarka Ivana Vilotijević je podsetila na to da je projekat uređenja školskih dvorišta započet 2018, a završen prošle godine. Najavila je promociju tog projekta u utorak, 3. marta, od 10 časova u zgradi Gradske uprave.

Direktorka OŠ „Banović Strahinja” Tatjana Vasović Novosel je istakla da škola ove godine obeležava 55 godina postojanja.

– S obzirom na projekte koje finansiraju gradski sekretarijati za obrazovanje i zaštitu životne sredine, ovo je godina investicija za školu. Posle više decenija biće rekonstruisana fasada i postavljena termoizolacija, a biće urađena i rekonstrukcija krova fiskulturne sale. Do leta će, na zadovoljstvo 1.033 učenika, školski park dobiti sasvim novi izgled, te će u njemu deca moći da se igraju, uče, edukuju i bave sportskim aktivnostima – zaključila je direktorka škole.

Video-prilog možete preuzeti na portalu: infobiro.tv