utorak, 24. mart 2020.

Nikodijević: Paketi sa 120.000 maski stigli iz Kine kao pomoć Beogradu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da su stigli paketi sa 120.000 maski koje su kineski privrednici poklonili Srbiji kao pomoć u borbi protiv širenja virusa korona, odnosno u magacin u Staroj Pazovi, odakle će danas biti transportovane za Beograd. 

– Prvi kontigent maski ide vozačima GSP „Beograd” koji voze na koridorskim linijama, zatim radnicima u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu koji su u kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao i volonterima u svih 17 beogradskih opština koji pomažu građanima starijim od 65 godina – istakao je Nikodijević za Tanjug. 

On je precizirao da se paketi sa maskama nalaze u magacinu firme „Sinofarm” u Staroj Pazovi, koja ga je u ovoj situaciji ustupila na korišćenje Reubličkom fondu za zdravstveno osiguranje. 

– U ovaj magacin se doprema sva roba koju kao pomoć dobijamo od Kine. Jutros je stigao još jedan avion nacionalnog avio-prevoznika „Er Srbija” koji je doneo još jedan kontignet pomoći iz Šangaja. Ovde se nalazi medicinska oprema za čitavu teritoriju Srbije, a u ovom kontigentu se nalazi i deo opreme koju su donirali naši prijatelji, Udruženje kineskih privrednika Srbije – rekao je Nikodijević.

Oni su, dodao je, osetili potrebu da se organizuju i dostave jednu količinu medicinske opreme gradu Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije. 

– Već dugo godina smatramo ih Beograđanima, našim sugrađanima, njihova deca idu u naše škole, oni su se srodili sa nama i zahvaljujem im na ovom divnom gestu koji su pokazali prema gradu Beogradu – ukazao je Nikodijević.

On je istakao da ovo nije jedina pomoć koju je Beograd dobio, i dodao da će se i u narednim turama koje bude prevozila „Er Srbija” nalaziti oprema za Beograd. 

– U ovom prvom kontigentu nalazi se 120.000 medicinskih maski koje će, pre svega, biti namenjene radnicima naših javnih preduzeća i volonterima – onima koji su najviše u kontaktu sa ljudima i kojima je zaštitna oprema najneophodnija – rekao je Nikodijević.

Ponovio je da prvi kontigent maski ide vozačima GSP „Beograd” koji su angažovani na koridorskim linijama, ali i radnicima u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu koji su u kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao i volonterima u svih 17 beogradskih opština koji pomažu građanima starijim od 65 godina. 

– Zahvaljujem našim prijateljima iz Kine i verujem da će ovo samo ojačati naše prijateljstvo – zaključio je Nikodijević.

Predstavnik Udruženja kineskih privrednika Srbije rekao je da su Kina i Srbija bratske zemlje koje veže čelično prijateljstvo. 

– Živimo ovde već 20 godina i volimo Srbiju. Sada je takva situacija da Srbija ima problem i da joj treba pomoć. Srbija je naša druga kuća i moramo da joj pomognemo. Nadam se da će ova situacija brzo da prođe. Živele Srbija i Kina – rekao je predstavnik Udruženja kineskih privrednika Srbije.