sreda, 25. mart 2020.

Nikodijević: Radimo sve da grad normalno funkcioniše

Grad Beograd ima dovoljno zaštitnih maski, pre svega za komunalne radnike, pripadnike Komunalne milicije, ali i sve one koji u toku vanrednog stanja imaju svoje obaveze da bi grad funkcionisao kako treba, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Gostujući na TV Studio B, podsetio je na to da je juče stigla donacija od 120 hiljada maski koje je poslalo Udruženje kineskih privrednika koji žive i rade u Beogradu, i dodao da Grad Beograd i na druge načine obezbeđuje maske za svoje potrebe. 

– Važno nam je da maske imaju vozači GSP-a, komunalni milicajci, radnici Sekretarijata za socijalnu zaštitu koji rade specifičan posao, poput gerontodomaćica koje obilaze najstarije, ali i ljudi koji rade u centrima za socijalni rad. Maske moraju da imaju i volonteri koji rade u opštinskim kol-centrima, jer i oni izlaze na teren – istakao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, isto toliko je važna dezinfekcija vozila gradskog prevoza, te ulica i javnih površina.

– Imamo dovoljno zaliha dezinfekcionih sredstava za te svrhe, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sada ima pune ruke posla i pripremili su se na vreme za ovo. Kada prestanu padavine, „Gradska čistoća” će ulice ponovo tretirati hlorom. Sada se dezinfikuju najugroženiji javni prostori kao što su bolnice, domovi zdravlja, gerontološki centri i javne ustanove – istakao je predsednik gradskog parlamenta.

Govoreći o funkcionisanju koridorskih linija javnog prevoza, Nikodijević je naglasio da se Grad veoma brzo prilagođava i da iz dana u dan menja sve što se ne pokaže dobrim. 

– Moramo vrlo brzo da reagujemo, i kada Republički štab i Vlada Republike Srbije popodne objave mere, već ujutro moramo da budemo spremni za rad u drugačijim okolnostima. Ove nestandardne linije prilagođene su pre svega zdravstvenim radnicima, pa tek onda svima drugima, i zato služe da povežu sve delove grada sa kliničko-bolničkim centrima i drugim javnim ustanovama. Posle prva dva dana povećali smo broj vozila iz Pančeva i Nove Pazove, jer veliki deo zdravstvenih radnika dolazi na posao iz ova dva mesta – precizirao je Nikodijević.

On je posebno zahvalio kineskim stručnjacima koji su došli da nam daju svoje neprocenjive savete i podele iskustva sa nama. Kako je rekao, prema njihovim savetima se i oprema Sajam sa tri hiljade kreveta, jer se to pokazalo veoma uspešnim u borbi sa virusom korona. Ponovo je apelovao na građane da poštuju sve mere kako bismo se izborili sa ovom pošasti, jer to je ključ izlaska iz ove situacije, i dodao da ih veliki deo građana i poštuje.

Kako je naglasio, sve se radi kako bi građanima koji ostaju kod kuće bilo udobno i toplo. 

– Grejanje je organizovano 24 časa, i sve dok je temperatura niska biće tako jer energenata ima sasvim dovoljno. Sa psihološkog stanovišta jako je važno i da su rafovi u prodavnicama puni – rekao je Nikodijević, koji je dodao da je i ekološka situacija u ovom trenutku veoma dobra.

On je na kraju zaključio da se sve radi kako bi grad normalno funkcionisao, kao i da je potrebno da se svi pridržavamo mera kako bismo uspeli da pobedimo ovaj virus.