petak, 3. april 2020.

Gradonačelnik Radojičić: Sve opštine danas dobijaju tankove sa sredstvima za dezinfekciju zgrada

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je jutros za TV Prva da su opštine Zemun, Palilula, Novi Beograd, Stari grad i Čukarica dobile tankove sa dezifekcionim sredstvima natrijum-hipohlorita, namenjenim za dezinfekciju stambenih ulaza, a tokom dana dobiće ih i preostale opštine.

– Imamo ukupno 18 tankova, a u narednom periodu ćemo ih još dodavati u skladu sa procenom situacije. Sugrađani koji preuzimaju sredstvo, dobiće i detaljno stručno uputstvo za postupanje. Suština je da se očiste sva ona mesta na kojima se može zadržati virus, kao što su gelenderi, poštanski sandučići i prekidači – rekao je Radojičić i dodao da se na ulazu u zgradu preporučuje postavljanje krpe natopljene dezinfekcionim sredstvom, kako bi se sprečilo unošenje virusa u stambene jedinice.

Gradonačelnik je ukazao da je ovo samo jedan od segmenata kako se virus napada dezinfekcijom, što je u Beogradu izazov, budući da se radi o dvomilionskom gradu.

– Opštine su dobile instrukcije da angažuju privredne subjekte koji će se baviti dezinfekcijom ulaza i zgrada, ukoliko za tim postoji potreba. Zatim, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju će u okviru svojih aktivnosti deratizacije i dezinsekcije, koja počinje uskoro, ujedno raditi i dezinfekciju. Poslednje s čim se započelo pre dva dana, jeste dezinfekcija međublokovskog prostora koju sprovode „Gradska čistoća” i „Zelenilo” – kazao je Radojičić.

On je istakao da svako u svom segmentu treba da da svoj doprinos u borbi protiv virusa korona.

– Sve počinje pranjem ruku i nošenjem zaštitnih maski i rukavica. Takođe je važno i održavanje distance, i to je nešto o čemu svako od nas mora da vodi računa – zaključio je gradonačelnik.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić istakao je da je obezbeđena odgovarajuća ambalaža u kojoj će građani dobijati dezinfekciona sredstva.

– Na sugrađanima je da dođu u Opštinu Zemun, evidentiraju se, potpišu potrebnu papirologiju i preuzmu sredstva. Važno je da se pridržavaju svih uputstava i da samo predstavnik zgrade dođe po sredstva – rekao je Matić.