ponedeljak, 18. maj 2020.

Predsednik Vučić obišao radove na izgradnji Kliničkog centra Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, u prisustvu gradonačelnika prof. dr Zorana Radojičića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, radove na izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije. Sa predsednikom su radove obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor KCS Milika Ašanin.

Vučić je tokom obilaska rekao da su građani upravo u proteklom periodu videli koliko je važno zdravstvo, te da novac uložen u kliničke centre i bolnice „nije bačen u bunar”, već je vrlo važna stvar.

– Novi Klinički centar Srbije koji se gradi biće na ponos svih građana Srbije, sa najmodernijom opremom, čime gradimo budućnost i obezbeđujemo sigurnost za sve građane. On će doprineti tome da uvek budemo spremni za zbrinjavanje bolesnih i svih onih kojima je pomoć potrebna, ne samo ukoliko bi došlo do novog talasa epidemije. Na ovaj način pokazujemo da državnim zdravstvenim sistemom možemo da rešavamo probleme uspešnije nego najmodernije i uspešnije zemlje sveta – poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Prilikom obilaska radova u KCS, primetio je da od 1986. godine ništa ozbiljnije nije urađeno, što predstavlja „izgubljene generacije”, kao i izgubljene godine i decenije za društvo i zemlju.

– Nismo imali finansijskih, ali ni nekih drugih sposobnosti. Bili smo neodgovorni, nismo razumeli da se stvari u Evropi i svetu menjaju, da je važno da se modernizujemo i idemo u korak sa najnaprednijima – rekao je Vučić i dodao da je danas poseban dan, imajući u vidu kroz šta su i država i društvo prošli tokom prethodnih meseci usled pandemije virusa COVID-19, koja je pokazala da je izgradnja velelepnog kliničkog centra od presudnog značaja.

Predsednik je istakao da će novi KCS biti najmodernija zdravstvena ustanova u regionu, ali i u Jugoistočnoj Evropi.

Nakratko je razgovarao sa radnicima, zahvalio im na marljivosti i trudu i poželeo srećan rad.

Radovi na obnovi KCS počeli su u avgustu 2018. godine, kada je najavljen projekat vredan 110 miliona evra, koji će imati dve faze.

Posle izgradnje i obnove, KCS će se prostirati na oko 30.000 kvadrata i dobiti 930 novih ležajeva, od kojih 200 novih u intenzivnoj nezi. U prvoj fazi KCS će, kako je ranije najavljeno, dobiti kompletno nov urgentni centar sa 500 novih kreveta, od kojih 150 na intenzivnoj nezi, 30 operacionih sala, nuklearni centar, nove ordinacije i proširenu laboratoriju.

Glavni izvođač radova je konzorcijum koji čine „GH holding” i „Delta inženjering”, a na gradilištu je svakodnevno više od 300 radnika.