sreda, 20. maj 2020.

Nikodijević: Prijavljivanje za upis u vrtiće proteklo odlično

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević ocenio je da je elektronsko prijavljivanje za upis u vrtiće proteklo odlično. Prijavljivanje je trajalo mesec i po dana, precizirao je Nikodijević, navodeći da su se roditelji dobro snašli i u ovoj novonastaloj situaciji.

– Prijavljivanje je završeno 15. maja i pristiglo je oko 20.300 zahteva. U gradskim vrtićima ima 12.700 mesta, ali podsetiću na to da se svake godine doda još oko 20 odsto kapaciteta u onim vrtićima gde je odziv manji. Istovremeno, Grad subvencioniše boravak i u privatnim vrtićima. Dakle, omogućeno je da sve one prioritetne kategorije dece, poput onih kojima oba roditelja rade, deca samohranih roditelja ili ona koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica, budu upisane – rekao je Nikodijević.

Preliminarne liste biće poznate 8. juna, dodao je Nikodijević, nakon čega sledi period za žalbe i potom konačne liste.

Nikodijević je podsetio da je do pre šest godina u vrtiće išlo nešto manje od 50.000 dece, dok je danas njihov broj dostigao 80.000.

– Uporedo radimo dva procesa, jedan je gradnja novih vrtića i povećanje kapaciteta, a s druge strane priznali smo i privatne vrtiće koji su licencirani i imaju dozvolu za rad. Podjednako subvencionišemo boravak dece u gradskim i privatnim vrtićima, što nam omogućava da smanjimo pritisak i upišemo više dece. Ove godine započeli smo projektovanje i izgradnju četiri nova vrtića, a u naredne četiri godine izgradićemo ukupno njih 17, čime ćemo dodatno povećati kapacitete za prijem dece – kazao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada najavio je da će se sednica gradske skupštine održati do kraja ovog meseca i da će to biti prva sednica od kada je uvedeno, a potom i ukinuto vanredno stanje u zemlji. Grad je funkcionisao i u vanrednim okolnostima, a sada se polako vraćamo u normalne tokove, rekao je Nikodijević.

– Epidemija nije završena, ali život u gradu polako se normalizuje. Sve je veći broj privrednih subjekata, gradskih službi i privatnih firmi koji rade, zbog čega je važno održavanje sednice jer se donose odluke bitne za svakodnevni život. Postoje dva roka, po jednom se nalaže da se sednica održi bar jednom na svaka tri meseca, a po drugom da sve odluke koje su donete tokom vanrednog stanja moraju da budu potvrđene i na skupštini, u roku od mesec dana. Od tih odluka svakako je najvažnija ona vezana za rebalans budžeta – istakao je Nikodijević za TV Hepi.

Osvrnuo se i na organizaciju prevoza u gradu, navodeći da je upravo to bila najveća bojazan.

– Sve linije funkcionišu, na dnevnom nivou prati se frekvencija putnika i u odnosu na to povećava se broj vozila na određenim linijama. Tako je najnovije to da je na šesnaest linija ubačeno 23 dodatna vozila. Ipak, apelujemo na ljude da imaju ličnu odgovornost, da nose maske kako u javnom prevozu tako i u svim zatvorenim prostorima, ali i tamo gde se nalaze u većem broju – rekao je Nikodijević.