četvrtak, 21. maj 2020.

Nikola Nikodijević primio ambasadora Indije

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević primio je danas u Starom dvoru ambasadora Republike Indije, njegovu ekselenciju Subrata Batačardžija. Sastanku je prisustvovala i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Shodno bliskim i prijateljskim odnosima između Republike Srbije i Republike Indije, a u sklopu realizacije Sporazuma o saradnji u oblasti kulture i umetnosti, potpisanog između dve države, ambasador Batačardži obavestio je predsednika Skupštine Grada Beograda Nikolu Nikodijevića da je Ambasada Republike Indije pokrenula inicijativu da se u Beogradu postavi bista velikog indijskog književnika Rabindranata Tagorea.

S obzirom na to da je Tagore prvi nobelovac sa azijskog kontinenta, da je u pitanju istorijska ličnost izuzetno poznata širom sveta, kao i da se radi o osobi koja je Beograd posetila 1926. godine, kada je i održao predavanje na Univerzitetu u Beogradu, predlog je prihvaćen s velikim odobravanjem.

U razgovoru je istaknuto da bi se kroz zajedničko idejno rešenje i usaglašeno mišljenje Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, došlo do obostrano prihvatljivog rešenja za finalni izgled biste, čiju bi izradu i dopremanje obezbedila Republika Indija.

Zahvaljujući na inicijativi Ambasade Republike Indije, predsednik Skupštine grada istakao je prijateljstvo dva naroda, istorijske veze i potpupno političko razumevanje između dve države. U duhu razvoja kulturne saradnje i razmene kulturnog nasleđa, Nikodijević je njegovoj ekselenciji predložio da se razmotri ideja da se u glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, postavi bista našeg nobelovca Ive Andrića.

Dogovoreno je da se predlože tri lokacije u Beogradu, u parkovima ili na zelenim površinama, te da se nakon usaglašavanja pristupi proceduri usvajanja potrebnih dozvola i rešenja.