petak, 22. maj 2020.

Nikodijević: Skupština će glasati o odlukama donesenim za vreme vanrednog stanja

Vanredno stanje je ukinuto, ali epidemija nije prošla, i kao odgovorni ljudi moramo voditi računa o bezbednosti odbornika, novinara i stručnih službi, te smo zajedno sa Zavodom za javno zdravlje odlučili da narednu sednicu Skupštine grada održimo u Sava centru, rekao je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević.

– Sala na Trgu Nikole Pašića ne može da obezbedi dovoljan razmak, prolazi između klupa su mali i ne postoji mogućnost da odbornik izađe za govornicu, a da pri tom ne dođe u kontakt sa drugim odbornicima. To je sve u suprotnosti s preporukama Zavoda za javno zdravlje, dok Mala sala Sava centra ispunjava potrebne uslove. U njoj se održavaju svetski kongresi, ima sve tehničke mogućnosti koje su nam potrebne za rad, ima 880 mesta, dok je nama potrebno 120-130. Jasno je da u tom slučaju postoji mogućnost poštovanja potrebne socijalne distance za svakog odbornika i člana stručnih službi, nema potrebe za pleksiglasom, a u samom objektu postoje i dezobarijere. Takođe, svi posetioci i zaposleni obavezni su da nose maske koje će i dobiti, a sala će prethodno biti i dezinfikovana. Tako ćemo moći da garantujemo bezbednost svakome ko učestvuje u radu sednice Skupštine grada – rekao je Nikodijević za TV Prva.

On je podsetio da će sednica biti održana 29. maja, te da će pozivi odbornicima biti poslati tokom današnjeg dana.

– Uz poziv će biti poslato i obaveštenje o mestu održavanja sednice, svim preduzetim merama i potrebnim uputstvima. Dnevni red predviđa usvajanje svih odluka donetih za vreme vanrednog stanja, jer nas zakon obavezuje da to učinimo u roku od 30 dana od ukidanja vanrednog stanja. Te odluke bile su javne i u vreme vanrednog stanja, a radi se o rebalansu budžeta, odlukama o vrtićima, ugostiteljskim objektima, a na dnevnom redu biće i jedan broj tačaka po redovnoj proceduri, pre svega u oblasti urbanizma, jer važno nam je da Beograd što više bude pokriven urbanističkim planovima. Među tačkama dnevnog reda naći će se i izveštaji o radu ombudsmana za prošlu godinu, realizaciji programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2019. godinu, kao i dopune odluka o javnim parkiralištima, snabdevanju toplotnom energijom, osnivanju slobodne zone Beograd, utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga i učešću Sekretarijata za javni prevoz u Međunarodnoj asocijaciji za javni prevoz – precizirao je Nikodijević.