petak, 26. jun 2020.

Manifestacija „Šarm Gospodske ulice” deo obeležavanja Dana Dunava

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović obratio se večeras na manifestaciji „Šarm Gospodske ulice” u Zemunu, koja se održava u okviru festivala „Dunavu s ljubavlju”. Mladenović je podsetio da se upravo obeležavaju Dani Dunava i to ne samo kod nas nego i u svim zemljama kroz koje on protiče. 

– Zemun čuva i Dunav i svoju tradiciju. Više godina unazad grad podržava ovu manifestaciju, a trudimo se da i Zemun svakim danom izgleda sve bolje – naveo je Mladenović.

On je podsetio da je raspisan poziv za operatera za budući pristan i najavio da će zasigurno uskoro početi sa radom.

– Tu ćemo moći da dočekujemo velike i ozbiljne brodove, što će Zemunu dati nov život i otvoriti mu nova vrata. Pristan će biti nešto što je Zemun dugo čekao i što će dočekati – rekao je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika se osvrnuo i na druga ulaganja u ovom delu Zemuna – fasade, Gardoš, ulice, Zemunski park. Plan je i da Glavna ulica bude rekonstruisana, najavio je Mladenović, ali i zdanje Doma vazduhoplovstva, dvadeset godina nakon što je oštećen u bombardovanju. 

– Delić po delić ovog „mozaika” sklapamo. Sve rekonstrukcije daju Zemunu nov izgled, kompletno bolji utisak i svi oni koji dođu ovde žele da se vrate što pre – istakao je Mladenović, dodajući da su ljudi ipak najveća vrednost ove opštine. 

Mirjana Nikolić, predsednica Turističkog društva Zemun, navela je da velika ljubav prema Dunavu uvek nadahnjuje da se osmišljava sve više novih manifestacija kojima se veliča ova reka. 

– Istovremeno, manifestacije su i pozivnica da siđemo do obala i koristimo taj divan vodotok. Nadamo se da će novo pristanište, koje će uskoro biti u funkciji, privući i brojne goste iz sveta. Turističko društvo Zemun stalno radi na iznalaženju novih sadržaja ne bismo li turističku ponudu Zemuna i Beograda obogatili – navela je ona.

Na manifestaciji se obratio i zadužbinar Miloš Vukelić, koji se bavio zaštitom  prirodnog dobra „Vinove loze u Zemunu” koja je ujedno i spomenik prirode botaničkog karaktera. On je rekao da je loza svojevrsni primerak star 130 godina i da je u vreme kada se počelo sa njenom zaštitom bila u veoma lošem stanju.

– Uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine uradio sam studiju o ovoj vinovoj lozi, koja se bazirala ne samo na botaničkoj vrednosti već i na njenom istorijskom kontekstu i značaju za Zemun. Na njenoj zaštiti imao sam pomoć od petnaestočlanog tima koji mi je davao značajne podatke. Pomogli su mi i najstariji Zemunci i Branko Najhold i mnogi drugi. Mnogo mlađi vinogradi u Francuskoj i Italiji su zaštićeni i ovoliko stari čokoti veoma su retki u Evropi – rekao je Vukelić i istakao da mu je drago što se o zemunskoj vinovoj lozi sve više zna i čuje. 

Festivalom se obeležavaju Dana Dunava, koje organizuje Turističko društvo Zemun i koji traju od 25. do 29. juna. Manifestacija „Šarm Gospodske ulice” počela je koncertom klasične muzike, a duž čitave ulice na nekoliko bina organizovan je različit program za svačiji ukus.