ponedeljak, 29. jun 2020.

Osveštana bista prote Grujića u Zemun polju

U porti Hrama Svetog kneza Lazara u Zemun polju osvešatana je na Vidovdan bista znamenitog Zemunca prote Radoslava Grujića, saopšteno je iz Opštine Zemun.

Događaju su prisustvovali zamenik predsednika opštine Damir Kovačević, zamenik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Marko Nikolić, a bistu je osveštao vikar patrijarha srpskog, vladika Stefan.  

– Želeli smo da se na ovaj skromni način odužimo našem velikanu čijom zaslugom su spasene mošti kneza Lazara. Opština Zemun je pomogla postavljanje biste prote Grujića sa željom da njegova ličnost i delo budu putokaz svim rodoljubima, te da se mudrošću u teškim vremenima čuva blago naroda za buduća pokolenja – rekao je Kovačević.

Bista je delo zemunskog autora – akademskog vajara Ljubomira Lackovića. 

Radoslav Grujić, pravoslavni teolog i istoričar, zaslužan je za očuvanje srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa. U ruševinama Manastira Svetih arhangela u Prizrenu 1927. godine pronašao je posmrtne ostatke cara Dušana, a u aprilu 1942. spasao je mošti Svetog kneza Lazara, mošti cara Uroša i despota Stefana Štiljanovića. Osim moštiju, u Beograd je stiglo i desetak kamiona relikvija i ikonostasa.

Prota Grujić je u prvoj polovini 20. veka obilazio Rumuniju i Mađarsku i u tim zemljama registrovao najznačajnije srpske spomenike i ostale umetničke vrednosti.

Istovremeno, prota je neumorno radio na zbrinjavanju srpskih izbeglica, prikupljanju podataka o zločinima nad Srbima i njihovoj imovini u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, zbog čega je 1945. godine proglašen za zločinca.

Odlukom Višeg suda u Beogradu rehabilitovan je 14. marta 2014. godine.