petak, 10. jul 2020.

Socijalni sistem grada je stabilan i na usluzi korisnicima i tokom krize

Šteta koja je načinjena tokom protekla dva dana uništavanjem imovine grada i svih Beograđana iznosi 30 miliona dinara, a ako se uzme u obzir i šteta na privatnoj imovini, ona dostiže skoro milion evra, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević gostujući na TV Kurir.

– U vreme pandemije, kada se svi odgovorno ponašamo prema budžetu, umesto da 30 miliona dinara opredelimo u neke druge programe, moramo da nadoknadimo štetu. Razbijene su žardinjere, vađeno je kamenje, oštećena je saobraćajna signalizacija, a to neko mora da nadoknadi. Taj novac u budžetu Sekretarijata za socijalnu zaštitu podrazumeva 80 odsto sredstava za plate gerontodomaćice u Beogradu ili 184.000 obroka u narodnim kuhinjama, platu za 564 ličnih pratilaca koji vode računa o deci ometenoj u razvoju, platu 65 personalnih asistenata za sedam meseci, kompletno opremanje tri nova kluba za starije. Taj novac je jako značajan za Grad Beograd – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je naglasila da Grad u vreme krize nije ukinuo ni jedno socijalno davanje.

– Uspeli smo i da unapredimo kvalitet socijalne zaštite. Imamo preko 45 prava i usluga socijalne zaštite i po tome smo najveći u ovom delu Evrope, što činimo već pet godina unazad. Obim prava neće biti umanjen, ali šteta koju su vandali napravili u gradu ne doprinosi ničemu. Za taj novac 3.000 žena moglo je da dobije pomoć od dodatnih 10.000 dinara, ili da 2.500 najsiromašnijih sugrađana dobije pomoć od 11.700 dinara – kazala je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio podnošenje krivičnih prijava protiv onih koji su odgovorni i koji su uništavali imovinu grada.

Gradska sekretarka podsetila je da u Savetovalištu za brak i porodicu pri Centru za socijalni rad rade psihoterapeuti koji pomažu sugrađanima u prevazilaženju porodičnih problema.

– U toku vanrednog stanja kolege su organizovale pružanje podrške i putem telefona. Naš sistem je uvek aktivan i imamo pravovremene odgovore na svaki izazov. Od prvog dana vanrednog stanja, pa sve do uvođenja vanredne situacije, donosili smo mere kojima na najbolji način štitimo interese i korisnika i zaposlenih. Postupamo po smernicama Gradskog zavoda za javno zdravlje i ustanove se redovno dezinfikuju, zaposleni koriste zaštitu opremu, imamo dezobarijere, u prihvatilištima nisu bile dozvoljene posete, a radi sprečavanja širenja virusa ponovo smo uveli preventivne dobrovoljne izolacije od 15 dana. Naši korisnici su izuzetno osetljive kategorije i preduzeli smo sve mere da sprečimo ulazak korone u naše institucije – naglasila je sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je istakla i da je tokom krize sve vreme i bez prestanka radila služba pomoći u kući, te da su na terenu trenutno 446 gerontodomaćice koje pružaju usluge za 1726 korisnika. One ne ulaze u stanove, sem tamo gde je neophodno, jer je napravljen sistem koji je dovoljno efikasan da se ne ugrozi zdravlje korisnika, zaključila je Nataša Stanisavljević.