utorak, 14. jul 2020.

Gradonačelnik položio venac povodom Nacionalnog praznika Francuske

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić položio je danas venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu povodom 14. jula, Nacionalnog praznika Francuske. Vence su položili i ambasador ove zemlje Žan-Luj Falkoni i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. 

Gradonačelnik Radojičić je ovom prilikom čestitao svim građanima Francuske Nacionalni praznik.

– Od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje prošlo je više od 180 godina, a naša dva naroda spaja i zajednička istorija i savezništvo. Kao simbol prijateljstva, pre 90 godina postavljen je Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Beograd je prošle godine u ovo vreme dočekao francuskog predsednika Makrona i imali smo divan događaj koji je ojačao naše odnose. Sada se ceo svet nalazi u velikoj borbi protiv virusa korona, a prijateljstvo između naroda i država daje dodatnu snagu da se svi zajedno izborimo u ovako teškim trenucima – zaključio je gradonačelnik.

Žan-Luj Falkoni naveo je da se ovim činom izražava poštovanje francusko-srpskog prijateljstva. On je dodao da je ova godine pandemija kovida-19 navela da se 14. jul proslavlja drugačije nego ranije i takođe podsetio da je na Kalemegdanu prošle godine na hiljade ljudi dočekalo predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je bio u istorijskoj poseti Srbiji i time pridodao značajnom datumu trenutak svečanosti i emocija. 

– Ovaj spomenik Francuskoj, kakvog nema na svetu, svedok je dugog i dubokog prijateljstva dveju zemalja, oživljenog prošle godine – rekao je Falkoni.

Ministar Zoran Đorđević podsetio je da su Srbija i Francuska bile saveznice u Prvom i Drugom svetskom ratu, i da su do danas ostale prijatelji.

– Prijateljstvo između dva naroda, ali i dvojice predsednika – Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, garancija su da Srbija i Farncuska grabe napred i u ekonomskom smislu, jer je zaostavština iz istorije da prijateljstvo čuvamo – rekao je Đorđević.

Ministar je dodao da je Francuska uvek bila na strani Srbije.

Polaganjem venaca ove godine odata je pošta i dvojici pripadnika Legije stranaca srpskog porekla, koji su život izgubili boreći se protiv terorizma u Avganistanu i Maliju. U Francuskoj se 14. jul obeležava kao nacionalni praznik i podsećanje na pad Bastilje tokom Francuske revolucije 1789. godine. Tog datuma u Parizu narod je zauzeo zloglasni zatvor Bastilju, simbol monarhije, i taj dan smatra se početkom Francuske revolucije, događaja koji je predstavljao prekretnicu u evropskoj istoriji.

Foto: Tanjug