sreda, 15. jul 2020.

Predsednik Vučić obišao radove na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2” u Beogradu. Obilasku  su, pored predsednika, prisustvovali gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević i direktor Instituta Milovan Bojić.

Predsednik Vučić je najavio da će izgradnja velelepnog Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje 2” biti kompletno završena za manje od godinu dana, te izrazio veliko zadovoljstvo što je mogao da poseti radove koji napreduju fantastičnom brzinom.

– Ovo će biti najveća kardiovaskularna bolnica u regionu. Biće mnogo novih mesta za intenzivnu negu, apartmani sa dva do tri kreveta, bez neuslovnih soba – objasnio je on.

Vučić je kazao da je potrebno da se izgradi i garaža koja nije bila planirana, kao i heliodrom, ako Kontrola leta to dozvoli.

Kako je naveo, tokom pandemije virusa korona bilo je 460 slučajeva sa kardiovaskularnim problemima, koji su bili smešteni na „Dedinju”, te ukazao na to da će samo oprema nove bolnice koštati između 15 i 20 miliona evra.

– Ova bolnica biće fantastičan doprinos napretku srpskog zdravstva. Vidimo sada, u savremenim uslovima, koliko je zdravstvo postalo važno, i zato je bitno da napravimo kardiovaskularnog giganta, da budemo stub regiona – naglasio je Vučić i čestitao radnicima na brzom i kvalitetnom radu.

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević upoznao je predsednika Vučića sa time da će nabavka opreme koštati 15 milona evra i da će biti spremna na vreme.

Blagojević je rekao da će biti uveden i centralni sistem za praćenje svakog pacijenta, te dodao da će to biti prvi put u regionu.

Milovan Bojić rekao je predsedniku Vučiću da će po završtku izgradnje „Dedinja 2” to biti institut za ponos cele države. Kako je rekao, znatno će se povećati kapacitet ustanove, između ostalog povećaće se broj postelja na intenzivnoj nezi i u koronarnoj jedinici.

Osim toga, Bojić je naveo da je na Institutu „Dedinje” prošle godine obavljeno 2.548 velikih operacija na srcu po čemu su, kako kaže, pretekli centre u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kao i 1.800 velikih vaskularnih operacija i 7.000 invazivnih dijagnostičkih postupaka.