četvrtak, 16. jul 2020.

Dve ustanove socijalne zaštite u preventivnoj izolaciji

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu, Prihvatilište za decu i Prihvatilište za odrasla i stara lica ponovo se nalaze u preventivnoj petnaestodnevnoj izolaciji, kako bi se sprečio ulazak i širenje virusa korona u tim ustanovama socijalne zaštite.

Kako je navela gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, te ustanove se već deseti dan nalaze u petnaestodnevnom smenskom radu, što konkretno znači da zaposleni ne odlaze svojim kućama, već su sve vreme sa korisnicima. 

– Ovo je vid preventivne „izolacije” – rekla je ona i precizirala da se u Prihvatilištu za decu trenutno nalazi dvadeset šestoro dece, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 82 korisnika, što znači da zaposleni koji se sada nalaze u izolaciji trenutno brinu o 108 korisnika.

Stanisavljevićeva je istakla da se u ovim ustanovama od samog početka primenjuju sve mere zaštite, koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, u cilju sprečavanja pojave i širenja kovida-19.

Mere se, ističe ona, primenjuju u kontinuitetu, a podrazumevaju to da se na ulazu u ustanove nalaze dezobarijere, da se korisnicima i zaposlenima više puta u toku dana meri temperatura, da su zaposleni snadbeveni zaštitnom opremom – maskama, rukavicama, mantilima...

Stanisavljevićeva je naglasila da od početka epidemije u ustanovama za smeštaj korisnika socijalne zaštite, koje su u nadležnosti Grada Beograda, nijedan korisnik nije bio zaražen virusom korona.

Osvrnula se i na proteste ispred Narodne skupštine i podsetila da je samo u prva dva dana na javnoj imovini pričinjena materijalna šteta u iznosu od 30 miliona dinara, što je oko 250.000 evra.

Istakla je da je za taj novac moglo da se uradi mnogo toga u sistemu socijalne zaštite – da se kompletno izgrade tri dečija igrališta, tri poligona ili obnove tri dvorišta prihvatilišta za decu.

Takođe, dodala je, 3.000 porodilja je moglo da dobije pomoć od 10.000 dinara ili da 2.500 socijalno ugroženih sugrađana dobije pomoć od 11.700 dinara.

 – U vreme kada se svi odgovorno ponašamo prema budžetima i kada je Grad Beograd uspeo da socijalna davanja u ovoj godini ne budu smanjena ni za jedan dinar, važno je da vidimo da je tih 30 miliona dinara moglo da se iskoristi i na druge načine, da se nekome pruži pomoć koja mu je najpotrebnija – dodala je Nataša Stanisavljević.