četvrtak, 16. jul 2020.

Vesić: Za nekoliko dana biće očišćena skoro dva kilometra priobalja

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na čišćenju priobalja od Kule Nebojša do marine „Dorćol”. Događaju je prisustvovao direktor JVP „Beogradvode” Dejan Kovačević. 

Vesić je istakao da je posle povlačenja vode nakon visokih vodostaja ostalo mnogo toga što je voda nanela, ali i dosta otpada koji je proizvod ljudskog nemara. 

– Tu ima dosta prirodnog materijala, drveća i granja, ali i onoga što, nažalost, mi kao građani Srbije bacamo u reke. Nasipi su zbog toga bili zatrpani smećem i zato je Grad Beograd, na zahtev građana, pokrenuo zajedničku akciju sa JVP „Srbijavode” tako da smo počeli sa čišćenjem. Krenuli smo od Kule Nebojša i radićemo sve do marine „Dorćol”, što je dužina od skoro dva kilometra. Taj posao će trajati naredna tri do četiri dana i sve će biti očišćeno – rekao je Vesić, zahvalivši „Srbijavodama” koje su nadležne za vodotokove prvog i drugog reda.

On je istakao da ovaj posao rade i „Beogradvode” – gradsko preduzeće, koje zajedno sa drugima, poput „Sibnice” i „Galovice”, radi sa „Srbijavodama”.

– Na taj način zajednički uređujemo naš grad i činimo ga boljim mestom za život. Nastavićemo da čuvamo naše obale, jer ako postoji nešto što je bogatstvo Beograda i za šta možemo da kažemo da je njegova specifičnost u odnosu na druge gradove u svetu, to su njegove obale. Mi u Beogradu imamo skoro sto kilometara rečnih obala, više nego što neke zemlje imaju morskih plaža, i to je naša velika prednost o kojoj moramo da vodimo računa – dodao je Vesić.