ponedeljak, 27. jul 2020.

Počinje sa radom sistem za regulaciju saobraćajnih prekršaja – „Oko sokolovo”

Gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš najavio je da od danas započinje sa radom sistem za regulaciju komunlanog reda – „Oko sokolovo”, koji će onemogućiti nepropisno parkiranje po beogradskim ulicama.

On je za TV Prva istakao da u naredne dve sedmice neće biti naplaćivanja kazni putem novog sistema, a da primena sankcija prema nesavesnim vozačima počinje od 10. avgusta.

– Prve nedelje prekršaji se samo snimaju. Druge nedelje će se slati opomene nesavesnim vozačima koji su zatečeni novonastalom situacijom, a od 10. avgusta započinje primena novčanih sankcija – istakao je Glavaš.

On je ukazao da se zbog malog procenta bahatih vozača usporava saobraćaj i javni prevoz na teritoriji prestonice. Upravo iz tog razloga je Grad Beograd i doneo odluku da se napravi sistem „Oko sokolovo”, koji će pomoći u regulaciji komunalnog reda, podvukao je Glavaš.

Resorni sekretar je istakao da će u ovoj fazi rada sistema biti kontrolisane 93 ulice, te da tokom probnog perioda neće biti dozvoljeno nepropisno parkiranje.

– Komunalna milicija će do 10. avgusta nesavesne vozače kažnjavati po već utvrđenom modelu, dok će posle tog datuma započeti primena sistema „Oko sokolovo”, koji je potpuno automatizovan i sa neuporedivo boljim učinkom. „Oko sokolovo” će biti u stanju da registruje od 1.500 do 2.000 prekršaja nepropisnog parkiranja samo u toku jednog sata, jer je vozilo Komunalne milicije sa tim sistemom u stalnom pokretu – objasnio je Glavaš.

On je istakao da se prekršaji automatski evidentiraju putem servera i da ne postoji mogućnost uticaja ljudskog faktora na rad sistema, te da nesavesnom vozaču kazna automatski stiže na kućnu adresu. Pozvao je sve učesnike u saobraćaju da poštuju sve saobraćajne propise. Takođe je istakao da više neće biti moguće zaustavljanje vozila sa sva četiri žmigavca, blokiranje saobraćaja na tramvajskim šinama, kao i slični prekršaji.