sreda, 29. jul 2020.

Nikodijević: Grad će pomoći ugostiteljima

Pred odbornicima Skupštine Grada Beograda na sutrašnjoj sednici naći će se predlozi odluka o završnom računu, utvrđivanju zakupnina za ugostitelje, podizanju spomenika književnicima, kao i odluka o promeni naziva ulice u Zemunu, najavio je danas predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

Nikodijević je za Tanjug rekao da će na sutrašnjoj sednici biti doneta odluka o preimenovanju naziva Zagorske ulice u Zemunu u Ulicu Blagoja Jovovića, a da se promena naziva drugih ulica za sada neće dogoditi.

U javnosti je prethodnih dana bilo reči o promeni naziva brojnih ulica u Beogradu, a Nikodijević kaže da postoji procedura za čitav postupak i da će, kada komisija Skupštine grada obradi sve predloge, pred odbornike biti izneta ta tema.

On navodi da će se sutra doneti i odluka da se svim ugostiteljima koji koriste poslovni prostor, a koji je u vlasništvu Grada Beograda i na čijoj se teritoriji nalazi, omogući smanjenje cene zakupa za 50 odsto, za jul i avgust.

– Jedna od važnijih tačaka je i pomoć privredi i sutra ćemo doneti odluku da cena zakupa poslovnih prostora ugostitelja za jul i avgust bude 50 odsto jeftinija nego što je bila do sada, kako bi to bio doprinos i pomoć toj privrednoj grani – poručio je Nikodijević.

Naveo je i da će se na sednici usvojiti završni račun za 2019. godinu, te izrazio zadovoljstvo postignutim prihodima i rashodima koji su realizovani u prošloj godini. Dodao je takođe da je ostvareno 95 odsto planiranih prihoda i 91 odsto planiranih rashoda.

– Mogu da kažem da sam zaista zadovoljan načinom rada. U dokumentu završnog računa će se videti kako je novac trošen, ko je imao najbolju realizaciju... Subvencije, socijalna davanja, obrazovanje, školska i dečja zaštita ispoštovali su gotovo 100 odsto svog budžeta – precizirao je predsednik gradskog parlamenta.

Među tačkama dnevnog reda sutrašnje sednice naći će se i odluka o podizanju spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju i Meši Selimoviću, koji će se nalaziti na uglu Zmaj Jovine i Obilićevog venca i na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jovanove.

Sednica Skupštine Grada Beograda biće održana u Sava centru, uz poštovanje svih preventivnih mera.