četvrtak, 30. jul 2020.

U poslednja tri dana sistemom „Oko sokolovo” ustanovljeno je 3.740 nepropisnih zaustavljanja i parkiranja

Rukovodilac Sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije Ranko Šekularac rekao je za TV Prva da je u poslednja tri dana, ne uključujući današnji dan, utvrđeno oko 3.740 nepropisno parkiranih vozila sistemom „Oko sokolovo”, što je znatno veći opseg u odnosu na dosadašnjih skoro 350 nepropisnih parkiranja koje su u jednom danu konstatovale 17 do 20 patrola.

Šekularac je objasnio da komunalni milicajci, koji upravljaju vozilima sistema „Oko sokolovo”, ukoliko su u procesu primene ovlašćenja, mogu vozilo privremeno skloniti kako se ne bi ometao saobraćaj.

– Ne može se govoriti o bahatom i namernom zaustavljanju na nepropisnom mestu, jer komunalni milicioner u primeni svojih ovlašćenja nije u prekršaju u toj situaciji. Mi ukazujemo našim kolegama da bi trebalo da takvih situacija bude što manje, sem u izuzetnim situacijama kada su na to primorani. Svakako je nedopustivo da, bez obzira na to da li se radi o ovlašćenom licu ili bilo kome drugome, svojim zaustavljanjem ugroze druge učesnike u saobraćaju – naveo je on.

Šekularac je istakao da su građani pozitivno reagovali na pojavu ovog sistema na ulicama grada, te da je ranije bilo mnogo primedbi na funkcionisanje upravo ove službe kažnjavanja bahatih vozača.

– U prethodnim danima dobili smo na desetine telfonskih poziva gde su nam sugrađani čestitali i pozdravili ovu odluku i novi sistem „Oko sokolovo”. Neki su se interesovali da li će vozila raditi na teritoriji celog grada, i na teritorijama rubnih opština, ili se primena odnosi samo na 93 navedene ulice. Trenutno će vozila biti raspoređena na mapirane ulice, ali smo i u fazi razmatranja da se vozila uključe i na rubne opštine i ulice koje nisu mapirane – najavio je Šekularac.

Govoreći o sivoj zoni gde motorciklisti i skuteri mogu da se parkiraju van parking mesta, ali da pritom ne ugrožavaju slobodan prolaz, on je naveo da su do sada ta vozila bila kontrolisana shodno odredbama o komunalnom redu ili javnim parkiralištima i da će tako biti i dalje, kao i da neće biti kažnjavani ukoliko ne narušavaju slobodu kretanja.

– Moramo biti toleranti i svesni smo manjka slobodnih parking mesta. Mi smo tu da omogućimo lakši život građana i da zajedno sarađujemo, a ne da uvodimo represivne mere. Važno je naglasiti da smo na istoj strani – rekao je rukovodilac Sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije.

Kako kaže, vozila koja su trenutno u sistemu „Oko sokolovo” su pouzdana i sigurna za rad, te da ukoliko se pojavi potreba, možda će biti razmatrano da se uvedu i manja vozila u ovom sistemu.

– Ovoj opremi, softveru i komunalnim milicionerima bezbednost može da pruži veće vozilo, terensko sa posebnim tehničkim karakteristikama. Oprema koju vozilo nosi je osetljiva i sofisticirana i mora da bude zaštićena od udara i potresa, a radiće 24 sata. Nije poenta da se na ulicu izveze vozilo koje će često biti u servisu i neće moći da pruži uslugu za koju je namenjeno. Najvažnije je da vozilo može da pruži punu uslugu građanima i bezbednost patroli Komunalne milicije – istakao je Šekularac.

Prema njegovim rečima, nije siguran da sistemi u okruženju koji su slični mogu da istovremeno kontrolišu nekoliko komunalnih problema, za šta je namenjeno „Oko sokolovo”.

– Ovaj sistem koji mi imamo je nadgradiv i moći će da se koristi i za kontrolu i prijavu problema koji su u nadležnosti drugih komunalnih službi, kao što su rupe na putu, zatim deo propisnog parkiranja i dostavljanje podataka „Parking servisu”. Nisam siguran da su softveri iz okruženja u toj meri multifunkcionalni – zaključio je Šekularac.