petak, 31. jul 2020.

Završena obnova dva paviljona „Bukulje” u Aranđelovcu

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak obišao je danas renovirani objekat Centra dečjih letovališta „Bukulja” u Aranđelovcu. U obnovu ovog centra uloženo je oko 48 miliona dinara čime su kapaciteti odmarališta sada povećani za oko 50 odsto.

– Ovaj objekat sada može da primi više od 200 gostiju. Zbog epidemije i neophodnih mera nemoguće je da radi u punom kapacitetu ovog leta, ali u narednim godinama će se tek vratiti ulaganja – rekao je Gak.

On je istakao da je samo u poslednjih godinu i po dana Grad Beograd u objekte CDL-a uložio oko 85 miliona dinara, kao i da je u planu dalja obnova svih smeštajnih kapaciteta namenjenih pre svega deci, koja su najčešći gosti ovog centra.

– Veća ulaganja su logičan sledeći korak nakon što smo pre nekoliko godina započeli racionalizaciju poslovanja Centra dečjih letovališta „Bukulja” u Aranđelovcu koja je uključivala bolju organizaciju, promociju i obnovu – rekao je Gak.

On je istakao da ova ustanova ima veliki potencijal a da su prvi rezultati njenog oporavka već vidljivi. Za samo nekoliko godina prihodi CDL-a višestruko su uvećani budući da su u 2014. godini iznosili oko 280 miliona dinara dok je prošle godine CDL prihodovao više od 510 miliona dinara, što je rast prihoda od 82 odsto koji predstavlja veliki uspeh.

– Planiramo dalji razvoj ovog centra i za dalje radove i obnovu ostalih objekata planirana su ulaganja u približnoj vrednosti od 200 miliona dinara. Proteklih godina je u Centru „Bukulja” na rekreativnoj nastavi bilo više od milion i po dece, školskog i predškolskog uzrasta i nastavićemo da proširujemo kapacitete – rekao je Gak.

Direktorka Centra dečjih letovališta Tanja Santrač objasnila je da su u „Bukulji” sanirana i adaptrana dva paviljona, koja su opremljena novim nameštajem i neophodnom opremom, te da je objekat primio i prve goste nakon renoviranja.

– Deca vole da dolaze ovde, u svim objektima CDL-a trenutno boravi 320 dece, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Svi objekti funkcionišu bez problema uz korišćenje zaštitne opreme u zatvorenom prostoru, poštovanje distance i svih ostalih mera – rekla je Tanja Santrač.

Ona je rekla da je CDL sklopio i sporazum sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Poštama Srbije o boravku njihovih zaposlenih sa porodicama u objektima ovog centra.

– Ovo je godina kada je bezbednije odmarati se u Srbiji i kada se, pre svega, mora pokazati odgovornost, pa pozivam sve da obiđu naše objekte – rekla je Tanja Santrač.

Ona je objasnila da CDL ima kapacitet od oko 1.500 mesta na šest lokacija – „Mitrovac” na Tari, „Stanišinci” na Goču, „Bukulja” u Aranđelovcu, „Rudnik” na Rudniku, „Stevan Filipović” na Divčibarama i „Šuplja stena” na Avali.

Kako je najavila, sledeća veća ulaganja su rekonstrukcija objekta na Rudniku i dva paviljona u Mitrovcu na Tari.

Centar dečjih letovališta i oporavilišta Grada Beograda je specijalizovana, namenska dečja ustanova, osnovana 1956. godine. Objekti kojima raspolaže ovaj centar su namenski građeni za boravak dece.