subota, 1. avgust 2020.

Radojičić čestitao 136. godišnjicu JKP „Gradska čistoća”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić čestitao je Javnom komunalnom preduzeću „Gradska čistoća” 136. godinšnjicu postojanja i rada.

– Impozantnih 136 godina tradicije koje čine bogatu, a nedovoljno prepoznatu istoriju Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” Beograda svedoče o gradu koji je još u pretprošlom veku prepoznao potrebu za sistematskim načinom rešavanja smeća. JKP „Gradska čistoća” je od te davne 1884. godine do danas doživela izuzetne transformacije, od jednostavnih metli i zaprežnih kola koja su vukli konji do najsavremenije mehanizacije i tehnoloških rešenja po principima „pametnog grada”. A ipak, glavni motor svega toga su požrtvovani ljudi, radnici „Gradske čistoće”. Upravo oni nevidljivi borci za Beograd, koji, najčešće, u vreme kada svi drugi građani spavaju, sakupljaju i odnose smeće, čiste i peru ulice samo da bismo, kada se probudimo, zatekli naš grad osvežen i umiven za novo svitanje – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da naš narod ne kaže tak tako da je „čistoća pola zdravlja”.

– To je posebno važno upravo sada, kada usred pandemije izazvane virusom korona, uz pomoć i neprekidni rad „Gradske čistoće” uspevamo da čuvamo sopstveno i zdravlje drugih ljudi. Treba istaći da se otpad, a naročito onaj potencijalno bakteriološki zagađen, kao što su maske i rukavice, odlaže na bezbedan način i zato ovom prilikom apelujemo i na građane i na pravna lica da o tome vode računa. Ekipe JKP „Gradska čistoća” imaju uistinu zahtevan zadatak, da na 11 beogradskih opština čiste 2.250 ulica i da svakog dana odnesu više od 1.500 tona smeća na jedinu gradsku deponiju, uz sve druge zadatke za koje su odgovorni, a da je za sve to angažovano manje od 2.700 radnika. Ali, oni sve to ipak postižu svakog dana, bez žalbi, uz osmeh, i zato zaslužuju našu zahvalnost. I to ne samo danas, kada slave svoj jubilej, već i svih ostalih dana kada obavljaju delatnost bez koje bi naš život bio nepodnošljiv – rekao je gradonačelnik Radojičić.