sreda, 19. avgust 2020.

Radojičić: Beograd sklapa partnerstva na putu ka boljim ekološkim rešenjima

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić danas je u Starom dvoru održao sastanak sa ambasadorom Slovačke Fedorom Rosohom i predstavnicima Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

– Pored podsećanja na tradicionalno iskrene i prijateljske odnose Slovačke i Srbije, poželeo sam njegovoj ekselenciji dobrodošlicu u Beograd, sa željom da se u prestonici vrlo brzo oseti kao kod kuće – rekao je gradonačelnik.

Zvaničnici su prilikom ove posete predali gradonačelniku Radojičiću Studiju izvodljivosti o korišćenju solarne termalne energije za grejanje potrošne tople vode u javnim zgradama u Beogradu.

– Moram da naglasim da ambasador danas u Stari dvor nije došao praznih ruku. Sa predstavnicima UNDP-a predao je Gradu veoma dragocenu studiju čijom izradom je učinjen prvi korak ka stimulisanju uvođenja solarnih izvora energije. Na ovaj način bi Beograd mogao ne samo da ostvari uštede već i da smanji emisije štetnih gasova koji imaju efekat staklene bašte i povećavaju zagađenje vazduha – kazao je Radojičić.

Studija je analizirala postojeće stanje u devet javnih objekata koji imaju veliku potrošnju tople vode, kao i mogućnost za ostvarivanje znatnih ušteda. Izvršena je tehnička analiza izvodljivosti i sagledani su finansijski aspekti uvođenja termosolarnih kolektora za grejanje u tri bolnice, dva sportska centra i četiri studentska doma. 

– Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku da sarađujemo sa gospođom Fransin Pikap, stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji. Njena ekspertiza u oblasti klimatskih promena izuzetno je značajna za pronalaženje zajedničkih rešenja kojima će se situacija u glavnom gradu dodatno poboljšati. Ove teme jesu lokalnog karaktera, ali naglašavam da su one globalno važne i od interesa za sve učesnike u procesu zaštite životne sredine – rekao je Radojičić.

Kao deo borbe protiv klimatskih promena, ove godine Evropska Unija je donela odluku da do 2050. godine bude kontinent koji ne koristi fosilna goriva i da u potpunosti pređe na obnovljive izvore energije. Gradovi kao najveći potrošači energije nose veliku odgovornost da se ovaj ambiciozan plan ostvari, a Beograd kao prestonica Srbije daje svoj doprinos i prati politiku EU. 

– Ulaganjem u solarne kolektore za grejanje tople vode smanjili bismo troškove za struju u bolnicama, a ušteđeni novac bi se kasnije mogao iskoristiti za dalje unapređenje zdravstvenog sistema. Ekonomski gledano, otvorilo bi se i novo tržište za investicije u obnovljive izvore energije u Beogradu, što bi stvorilo i nova radna mesta – naglasio je gradonačelnik.

Pored primopredaje studije, na sastanku se govorilo i o daljoj saradnji u oblasti povećanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenosti vazduha u glavnom gradu.

– Studiju je, kao donaciju Gradu Beogradu, izradio UNDP uz finansijsku podršku Republike Slovačke, i na tome smo im veoma zahvalni. UNDP nam pomaže u mnogim oblastima kada je reč o razvoju Beograda kao pametnog, urbanog grada i zelene prestonice. Realizacijom ovog projekta Beograd bi uštedeo dosta energije, ali i novca, što bi doprinelo boljem kvalitetu vazduha u prestonici – zaključio je gradonačelnik Radojičić.