četvrtak, 10. septembar 2020.

Vesić: Grad Beograd nastavlja da ulaže u sportsku infrastrukturu, promociju sporta kod najmlađih i sportski turizam

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević prisustvovali su danas u Starom dvoru promociji logotipa Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici, koje će se 2022. godine održati u Beogradu.

Svečanom događaju su prisustvovali i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović, direktor ASS Slobodan Branković i proslavljeni domaći bacač kugle Asmir Kolašinac, dok se putem video-linka prisutnima obratio i predsednik Svetske atletske federacije Sebastijan Kou.

Vesić je istakao da nije bilo lako dobiti organizaciju Svetskog dvoranskog prvenstva, u konkurenciji mnogo bogatijih i uspešnijih zemalja u atletici.

– Zahvaljujući velikom uticaju našeg atletskog rukovodstva i uspešnoj organizaciji Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici, uspeli smo da dobijemo i ovo svetsko domaćinstvo. Organizacijom nekog takmičenja ulaže se u promociju tog sporta, pre svega kod mladih, što podrazumeva ulaganje u sportsku i turističku infrastrukturu. Ovakvi događaji omogućavaju i promociju samog Beograda, jer smo čuli da je Svetsko dvoransko prvenstvo treći najgledaniji sportski događaj na svetu – istakao je Vesić.

On je podsetio da je zbog održavanja Evropskog dvoranskog prvenstva Beograd namenski posetilo oko 3.500 turista. Sada se, prema njegovim rečima, tokom trajanja svetskog prvenstva očekuje dva ili čak tri puta više turista u srpskoj prestonici.

– Ovakvi događaji unapređuju sektor usluga jer će naši hoteli, restorani i suvenirnice biti popunjeni. Grad Beograd zadnjih godina sve više živi od turizma, zbog čega je sa ministrom Udovičićem napravljen i plan razvoja sportskog turizma, s ciljem da Beograd pokuša da svake godine bude domaćin neke velike sportske manifestacije – naveo je Vesić.

On je podsetio da je sa Atletskim savezom Srbije urađen program uvođenja atletike u beogradske vrtiće i škole.

– Program je trebalo da počne da se realizuje tokom proleća, ali je odložen zbog pandemije virusa korona. Od tog programa se nije odustalo jer su atletika i plivanje, kao bazični sportovi, veoma važni za razvoj naše dece. To je prava simbioza, kada se organizuju ovakvi događaji – istakao je Vesić i zahvalio idejnim tvorcima logotipa prvenstva u atletici 2022. godine, jer u sebi sadrži najznačajnija zdanja Beograda – zaključio je Vesić.

Ministar Udovičić je dodao da će Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici biti sjajna prilika da Srbija pokaže kako ume i može da organizuje najveća međunarodna sportska takmičenja.

– Vlada Srbije nastaviće da pruža punu podršku sistemu sporta i ostaće do kraja posvećena unapređenju svih uslova kako bi Srbija i Beograd spremno dočekali Svetsko atletsko prvenstvo 2022. godine – podvukao je Udovičić.

Jevrosimović je podsetio da je Beograd domaćinstvom Evropskog dvoranskog prvenstva 2017. godine postavio standarde u organizaciji, kao i očekivanje da će organizacija 2022. podići lestvicu u tom segmentu.

– Beograd je sportski grad, najveći garad Balkana i dobar domaćin. Moderan objekat kao što je Beogradska arena i odlična povezanost između aerodroma, objekata za takmičenje i trening je ogroman početni uslov za savršeno domaćinstvo – ukazao je Jevrosimović.

Branković je najavio da od danas kreće promocija Svetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu 2022.

– Ovo je najveći događaj u istoriji srpskog sporta u kome će učestvovati više od 3.000 takmičara iz više od 200 zemalja. Naša ulaznica za organizaciju novog skupa je bila organizacija Evropskog dvoranskog prvenstva 2017, koju ne bi uspeli da ostvarimo bez učešća države i Grada Beograda – istakao je Branković.

Organizatori su naveli da je logotip Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2022. inspirisan Srbijom, Beogradom i atletikom. U ramu koji simbolizuju slova W i A (World Athletics) predstavljena su najvažnija zdanja Beograda, dok su u bojama zastave Srbije aplicirane linije atletske staze.