ponedeljak, 14. septembar 2020.

Gradonačelnik Radojičić „Kretanje kroz grad treba da bude ‘zeleno’, brzo i povoljno”

U Beogradu se od 16. do 22. septembra održava Evropska nedelja mobilnosti pod sloganom „Izaberi! Pokreni se!”. Kao i prethodnih godina, Beograd se i ove godine pridružio porodici koju čini više od 5.000 gradova iz 50 država, a koje skreću pažnju na važnost davanja prednosti pešacima, biciklistima, kao i javnom prevozu u kretanju kroz grad.

Tim povodom, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da se prestonica Srbije na našu radost razvija velikom brzinom, ali da to sa sobom nosi rizike sa kojim se suočavaju sve metropole. On je istakao procenu da će Beograd do 2030. godine imati oko 250.000 stanovnika više, što će uticati na sve oblasti života u gradu.

– Kako gradovi budu nastavili da rastu i razvijaju se, održiv transport postaće kompleksniji. Kretanje kroz grad danas ponekad može podrazumevati i stres, zagađenje i kašnjenja, ali i smanjenu bezbednost, nezdravo okruženje i slično. Zbog toga učimo od evropskih gradova i kroz primere dobre prakse primenjujemo rešenja prilagođena našoj prestonici, sve sa ciljem da kretanje kroz Beograd bude „zeleno”, brzo i povoljno – naveo je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je naglasio da Beograd prati svetske trendove u ovoj važnoj oblasti i da će narednih dana iskoristiti priliku da o realizovanim i planiranim projektima razgovara sa Beograđanima.

– Širi se pešačka zona u gradu, obnovljena su mnoga šetališta, spajamo biciklističke staze kako bi se povećala mogućnost da ljudi biciklima idu na posao, ulažemo u nove autobuse i nastojimo da rasteretimo linije na kojima se monitoringom utvrdi gužva. Sve to činimo sa ciljem uspostavljanja zelene hijerarhije saobraćaja u kojoj kretanje automobilom u kome se vozi jedan čovek postaje neisplativo i nepotrebno – rekao je gradonačelnik.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koju je 2002. godine pokrenula Evropska komisija. Obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra. Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem najmanje jedne trajne mere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Ciljevi strateškog opredeljenja gradova ka održivoj mobilnosti su favorizovanje nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, zatim smanjenje korišćenja putničkih automobila i njihova zamena javnim prevozom, biciklom ili pešačenjem, kao i poboljšanje uslova u gradu za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Agenda Evropske nedelje mobilnosti u Beogradu: ovde