ponedeljak, 14. septembar 2020.

Vesić: JDP počinje večeras sa radom, tender za projektovanje Teatra „Bojan Stupica” do kraja godine

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl obišli su danas Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP), koje večeras počinje sa radom posle šest meseci pauze zbog virusa korona.

Vesić je istakao da se na osnovu odluke Vlade Srbije polako obnavlja kulturni i pozorišni život.

– Danas smo se uverili da su u JDP-u u preduzete sve mere u skladu sa epidemiološkim preporukama. Kako bi posetioci i glumci bili bezbedni, broj sedišta je sa 600 sveden na 172 mesta. To je jedini način da se vratimo normalnom životu dok traje epidemija virusa korona. Srećan sam što jedno po jedno beogradsko pozorište počinje sa radom, jer su se i publika i glumci uželeli predstava – ukazao je Vesić.

On je precizirao da će večeras posetioci JDP-a imati priliku da gledaju predstavu „Lorencaco”, koja je trebala da se igra na stadionu Tašmajdan.

– Tada je predstava otkazana zbog loše epidemiološke situacije. Nadam se da više neće biti prekida u radu pozorišta – rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da je drugi veliki razlog obilaska JDP-a i rekonstrukcija Teatra „Bojan Stupica”.

– Trebalo je puno napora da se uloži kako bismo rešili administrativno-pravne odnose i došli u situaciju da uđemo u proceduru rekonstrukcije „Stupice”. Postoji idejno rešenje za rekonstrukciju i do kraja godine Grad Beograd će raspisati tender za njeno projektovanje. Kada se završi taj proces, realni rok je da 2022. godine krenemo sa rekonstrukcijom „Stupice” – istakao je Vesić i zahvalio direktorki JDP-a Tamari Vučković, kao i gradskom Sekretarijatu za kulturu na uloženom ogromnom naporu da se ti odnosi pozitivno reše.  

On je istakao da će rekonstruisana scena „Bojan Stupica” biti urađena po svim standardima.

– To će biti potpuno nova scena na radost gledalaca i glumaca. Takođe, Grad Beograd će rekonstruisati i samo Jugoslovensko dramsko pozorište, naše najreprezentativnije pozorište. Mi smo ponosni na sva naša pozorišta, ali posebno na JDP. Svake godine ulagaćemo novac u skladu sa mogućnostima, kako bi JDP zadržao status koji ima – ukazao je Vesić.

Kada je reč o ulaganju u kulturu, Vesić je najavio da sledeće godine počinje obnova Muzeja grada Beograda, a takođe i izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu, koju će, prema njegovim rečima, finansirati Vlada Republike Srbije.

– Verujem da sa povećanim gradskim budžetom možemo da izdvajamo više novca za kulturu. Grad sada izdvaja više od tri odsto od svog budžeta za kulturu, inače mnogo više nego što izdvajaju i neke evropske države. Smatram da svake godine treba da ulažemo sve više novca u kulturu, jer se prepoznajemo po beogradskom duhu i kulturi – zaključio je Vesić.

Direktorka Tamara Vučković istakla je da se svi zaposleni u JDP-u raduju prvoj predstavi posle šest meseci pauze.

– Preduzete su sve mere u želji da se svi osećaju sigurno, posebno publika. Važno je istaći da su sve predstave u septembru rasprodate. Takođe, željno iščekujemo i plan za rekonstrukciju „Stupice”. U proteklom periodu smo prošli težak administrativno-pravni put i taj posao se sada privodi kraju na zadovoljstvo svih – navela je Vučkovićeva.  

Događaju je prisustvovala Gordana Goncić, podsekretarka za kulturu Grada Beograda.