utorak, 15. septembar 2020.

Radojičić: Gradimo biciklističke staze i pešačke zone – stvaramo novi koncept funkcionisanja grada

Koncept funkcionisanja gradova mora da se promeni zbog drastičnog povećanja broja automobila. Grad Beograd uveliko radi na tome stvarajući infrastrukturu za biciklističke staze i pešačke zone, i podižući svest o hijerarhiji u saobraćaju na čijem čelu treba da bude pešak, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Gostujući na TV Prva, on je podsetio da u Beogradu svake godine ima pedeset hiljada automobila više, a u svetu je to još drastičnije pa ih danas ima oko milijardu, a za desetak godina će ih biti milijardu i po. 

– Mi u ovom trenutku imamo Plan održive mobilnosti i čeka se na njegovo usvajanje u Skupštini. Kada je u pitanju održiva mobilnost, suština je da se mora promeniti hijerarhija u velikim gradovima. Postoji veliko opravdanje, i zdravstveno i funkcionalno, da sve relacije do pet kilometara mogu da se pređu peške. Od pet do deset kilometara poželjno je preći biciklom ili trotinetom – pojasnio je Radojičić.

On je dodao da je budućnost rešavanja ovog problema u konceptu kojim grad obezbeđuje infrastrukturu za hijerarhiju na čijem vrhu je pešak, zatim biciklista i na kraju vozač, a da svi zajedno pričamo i podižemo svest o tome.

Radojičić je najavio da će se u toku Evropske nedelje mobilnosti, koja će se održati od 16. do 22. septembra, promovisati biciklističke staze u koje je Grad Beograd dosta uložio poslednjih godina. 

– Prošle nedelje je završena biciklistička staza koja spaja Bulevar Mihajla Pupina sa Brankovim mostom i na taj način smo povezali Novi Beograd sa centrom grada. U okviru Evropske nedelje mobilnosti imaćemo dan kada ćemo razgovarati o značaju biciklističkih staza i promovisati stazu koja povezuje Autokomandu sa Beogradom na vodi i spušta se na reke. Pre nekoliko meseci otvorena je i biciklistička staza u Bulevaru Vudroa Vilsona. U ovom trenutku imamo sto kilometara biciklističkih staza, što je jedan odsto ukupnog učešća u javnom saobraćaju u Beogradu, a cilj je da se poveća na četiri procenta. Budimpešta ima dva odsto, Beč sedam odsto, a Kopenhagen čak 33 procenta kada je reč o učešću u javnom prevozu – istakao je gradonačelnik.

Govoreći o suzbijanju virusa korona, Radojičić je istakao da epidemija ima svoj tok, ali da odgovornim ponašanjem možemo da utičemo na smanjenje njenog širenja. On je dodao da je situacija sa školskom i predškolskom decom pod kontrolom i da usvojeni koncept od 1. septembra daje rezultate. 

– Kao član Republičkog kriznog štaba, sa pozicije gradonačelnika Beograda pratim situaciju na dnevnom nivou i mogu da kažem da je situacija pod kontrolom. Kako bismo održali nizak trend porasta obolelih od kovida-19, potrebno je da građani i dalje budu oprezni, da izbegavaju masovna okupljanja, splavove i slična mesta – podvukao je Radojičić. 

On je istakao da se Beograđani ponašaju odgovorno bez obzira na zdravstvene, ekonomske, psihološke i socijalne probleme sa kojima su se, prema njegovim rečima, susretali tokom proteklih šest meseci. 

– Kada se sve ove okolnosti uzmu u obzir, mogu da zahvalim Beograđanima na veoma odgovornom ponašanju, posebno starijim sugrađanima. Veoma odgovorno ponašanje je primetno i u gradskom prevozu, a to treba posebno da se istakne. Ne smemo samo da jedni druge kritikujemo – ukazao je gradonačelnik.