utorak, 15. septembar 2020.

Gradonačelnik Radojičić: Za brže kretanje po gradu potrebna je bolja infrastruktura i promena navika

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić pozvao je Beograđane da učestvuju u aktivnostima koje je Grad organizovao u okviru Evropske nedelje mobilnosti tokom koje se skreće pažnja na važnost nemotorizovanih vidova prevoza u urbanim sredinama.

– Važno je da Grad nastavi da ulaže u infrastrukturu, pre svega u pešačke zone i spajanje biciklističkih staza, ali i da svi mi, koji u Beogradu živimo, menjamo naše navike i učvrstimo zdravije i ekološki bolje načine kretanja, pre svega mislimo na pešačenje i vožnju bicikla – rekao je gradonačelnik.

Govoreći o mobilnosti, gradonačelnik je objasnio da do promene moramo doći zajedničkim radom i napomenuo da je to timski rad Beograđana i Gradske uprave koji ima za cilj da se našoj deci ostavi čistiji i zdraviji grad. Gradonačelnik je objasnio da je poboljšanje uslova strateško opredeljenje Beograda kako bi se intenzivno korišćenje putničkih automobila zamenilo češćim korišćenjem javnog prevoza, bicikla ili pešačenjem.

– Pozivam naše sugrađane da u okviru nedelje mobilnosti pogledaju izložbu na Kalemegdanu i Cvetnom trgu i da se upoznaju sa projektima koji su urađeni u skladu sa vizijom kreiranja novih javnih prostora u Beogradu kao trajnih mera u pravcu razvoja grada po meri pešaka i biciklista – kazao je gradonačelnik.

Radojičić je rekao da se u toku Evropske nedelje mobilnosti Beograđani mogu šetnjom do Trga republike priključiti kampanji „Pešači i recikliraj”. Na Trgu republike se nalazi skulptura koja je specijalno za kampanju prilagođena da primi veliki broj limenki namenjenih za reciklažu. 

– Na ovaj način građani se mogu bliže upoznati sa krugom beskonačnog recikliranja limenki – održivog proizvoda. Zanimljivo je da se od 500 limenki napravi jedan bicikl. U petak, nakon „biciklističkog doručka”, možete obići neku od novouređenih biciklističkih staza i biciklirati sa Novog Beograda preko Beograda na vodi do Nemanjine ulice. U subotu organizujemo „Dan bez automobila” od 7 do 17 sati, na potezu od Palate Albanija do „Londona”, a građane, pored Biciklističkog festivala, očekuju mnogobrojni saržaji za decu, izložbe i radionice. U nedelju prošetajte do Avale novom, uređenom pešačkom stazom „Sakinac” – rekao je Radojičić.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koju je 2002. godine pokrenula Evropska komisija. Obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra. Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti je „Mobilnost bez zagađenja za sve”, uz slogan „Izaberi! Pokreni se!” Cilj je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem najmanje jedne trajne mere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.