sreda, 16. septembar 2020.

Radojičić: Počele intenzivnije kontrole ugostiteljskih i trgovinskih objekata

Na jučerašnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije donesena je odluka da se pojačaju kontrole rada i poštovanja propisanih epidemioloških mera u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, a već tokom noći kontrolisan je veliki broj objekata, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić za TV Prva.

– Noćas su kontrolisana 92 ugostiteljska objekta, kao i 29 prodavnica trgovinskih lanaca, a napisano je šest prekršajnih kazni. Juče je sprovedena i intenzivnija kontrola nošenja maski u atobusima, a od kontrolisanih 414 autobusa, u njih 56 bilo je po nekoliko osoba koje nisu nosile maske. Ipak, generalno, više od 90 odsto lica koristi maske u javnom prevozu i Beograđani u velikoj meri poštuju propisane epidemiološke mere. Što se tiče zauzetosti, u većini vozila je taj procenat iznosio oko 50 odsto, na šest linija do 70 odsto, te ćemo na tim linijama sledećih dana razmatrati povećanje broja vozila – istakao je Radojičić.

Kako je naglasio, najveći problem u ugostiteljskim objektima bilo je nenošenje maski i nepoštovanje distance, te je građanima poručio da nije vreme za velika okupljanja i žurke.

– Beograd jeste poznat kao grad u koji, u redovnim okolnostima, dolaze i mnogi turisti iz okruženja, između ostalog zbog provoda i zabave. Međutim, nije vreme za to sve dok se ne izborimo sa epidemijom – kazao je gradonačelnik.

Kada je reč o pojavi virusa korona u jednoj beogradskoj školi, Radojičić je istakao da je Grad odmah reagovao, kontaktiran je direktor škole i sve je urađeno po proceduri.

– Imamo 200.000 đaka u Beogradu i to su okolnosti koje, nažalost, za vreme epidemije moramo da očekujemo, ali je važno da reagujemo po proceduri. Svi zajedno moramo biti na istom zadatku kako bismo produžili interval u kome deca mogu da idu u školu, jer to je za njih veoma važno. Roditelji moraju da obrate pažnju na bilo koji simptom ili sumnju da je dete eventualno kontaktiralo sa zaraženom osobom i da im to bude signal da dete ne treba da ide u školu – naglasio je gradonačelnik.

Govoreći o izgradnji „Tiršove 2”, Radojičić je istakao da se radi na planskoj dokumentaciji i studiji izvodljivosti za objekat koji će se nalaziti u Deligradskoj ulici, te da je veoma srećan što će Beograđani dobiti novu i savremenu dečju kliniku.