ponedeljak, 21. septembar 2020.

Vesić: U Beogradu se poštuju epidemiološke mere i to daje rezultate

Epidemiološke mere se u Beogradu poštuju više nego u mnogim drugim gradovima i to daje rezultate, jer imamo mnogo manje zaraženih nego što je to bilo tokom proleća, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na RTS-u.

– Svakog dana kontrolišemo oko 200 restorana i nikada nemamo više od pet restorana koji ne poštuju mere. U gradskom prevozu većina građana nosi masku, a obaveza vozača je da ih opomene ako to ne rade. Tu je važna samodisciplina i da ljudi sami budu svesni da je nošenje maski neophodno zato što tako štite i sebe i druge. Sve epidemiološke mere se u Beogradu poštuju mnogo više nego u mnogim drugim gradovima i to daje rezultate, jer imamo mnogo manje zaraženih nego što je to bilo tokom proleća  –  rekao je Vesić.

On je podsetio da u Beogradu ima oko 300 pripadnika Komunalne milicije, što nije dovoljno za jedan veliki grad koji ima više od dva miliona stanovnika. 

– U narednih nekoliko dana raspisaćemo konkurs za prijem još 150 komunalnih milicionera i prvi put ćemo imati komunalne milicionere u prigradskim opštinama. Kada je u pitanju buka, na rešavanju ovog problema radimo i siguran sam da ćemo do 1. juna sledeće godine i to dovesti u red kao što smo uvođenjem sistema „Oko sokolovo” doveli u red parkiranje u centru grada gde od danas konrolišemo 242 ulice. Da bi se to desilo, potrebna je izmena nekoliko zakona, a pre svega Zakona o buci koji će omogućiti komunalnim miicionerima da imaju bukomere, aparate veličine telefona kojima će na licu mesta da mere buku i pišu kazne – istakao je Vesić.

Kada je reč o radovima u Ulici cara Dušana, Vesić je naglasio da se sa izvođačima sastaje svaki dan i da su za kašnjenje delimično krivi. 

– Problem je što u toj ulici ništa nije rađeno 70 godina, tako da nisu mogli da predvide šta će naći ispod zemlje. Recimo, u tom poslednjem delu Ulice cara Dušana nije bila predviđena zamena kanalizacije, ali se to radi. Tokom ove nedelje biće pušten tramvajski saobraćaj prema Kapetan Mišinoj što će omogućiti vezu prema tramvajskom depou. Tokom novembra pustićemo saobraćaj kroz samu Ulicu cara Dušana da bismo u decembru završili kompletne radove. U međuvremenu će biti završen plato koji se radi između Kašaninove, Hilandarske i Ulice Džordža Vašingtona gde će biti postavljena i bista Jerneja Kopitara – rekao je Vesić.