sreda, 23. septembar 2020.

Obeležavanje pet decenija od osnivanja Međunarodnog filmskog festivala

Sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je jutros za Radio-televiziju Srbije da je na današnji dan osnovan Fest, kada je formiran i prvi Savet festivala, odnosno odbor.

On je istakao da će „Festovih 50” biti svojevrsni slogan obeležavanja pet decenija od osnivanja i predstojećeg 50. Festa za dve godine.

– Naša želja je da se odužimo i podsetimo na pedeset ljudi koji su, u skladu sa svojim mogućnostima i pozicijama koje su imali na Festu, pomagali da Fest postane najznačajniji filmski festival ne samo u Srbiji nego i na prostoru bivše Jugoslavije. Na Festu će prisustvovati Milutin Čolić, koji je osnivač Festa, Milan Vukosa, kao i brojni članovi saveta, selektori, novinari, filmski kritičari, reditelji. Što se tiče gostiju koji su dolazili u istoriji Festa, velikih imena je bilo i svakako je ta lista impresivna. Ove godine smo imali Džona Malkoviča, Kostu Gavrasa, Dejvida Tjulisa, Džulijana Sensa, Atoma Eguana, koji su, zaista, i na mnogo većim festivalima ozbiljni gosti. Takođe smo kroz istoriju imali i Roberta de Nira, Džeka Nikolsona, Pitera Fondu, Moniku Beluči i mnoge druge – rekao je Karl.

On je naglasio da će do 50. Festa, koji se održava 2022. godine, ovaj filmski festival dostići i do 5.000 filmova i nekoliko miliona posetilaca.

– Naredni Fest će biti primeren vremenu koje se odvija. Istakli smo slogan za sledeći Fest a to je „Povratak u budućnost”. Želja je da celo čovečanstvo nastavi tamo gde je stalo pre korone. Najbitnije je da okolnosti budu takve da imamo Fest sledeće godine. Što se tiče broja filmova, pretpostavljam da će ih biti nešto manje, ali ćemo zadržati jedinsveni, takmičarsko-revijalni program. U ovom trenutku mi se čini da nećemo imati veliki broj gostiju, ali ćemo imati adekvatne filmove i kvalitetan program – kazao je Karl.

Osvrćući se na predstojeći Sajam knjiga, istakao je da je u dogovoru sa predsednikom Odbora Duškom Kovačevićem doneta odluka da se sajam održi u decembru.

– Beogradski sajam je izdao saopštenje da ne postoje uslovi da se krajem oktobra do početka novembra održi Sajam knjiga u onom kapacitetu na koji su se svi navikli. Svakako je to jedan rizik koji niko ne treba da dozvoli. Kada je reč o ostalim manifestacijama, poput Radosti Evrope, imajući u vidu da imamo veliki broj dece iz čitavog sveta, nije realno da se sada održi. Održavanje Bemusa i Džez festivala je takođe pomereno za novembar, odnosno decembar. Za sada program Bemusa je gotov i usudio bih se da kažem da je bolji nego prošle godine. U slučaju da korona ponovo eskalira, festival će se prilagoditi tim okolnostima ili će biti odložen. Isto važi i za Džez festival jer je takođe međunarodna menifestacija čije održavanje diktiraju okolnosti i u Evropi i u svetu – zaključio je Karl.