sreda, 23. septembar 2020.

Vesić: Pedeset plaketa zaslužnima za pedeset godina Festa

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl uručili su danas u Starom dvoru plakete povodom obeležavanja pedeset godina od osnivanja Festa – Međunarodnog filmskog festivala. Obraćajući se prisutnima, Vesić je podsetio da je na današnji dan pre pedeset godina doneta odluka da Beograd dobije jedan od svojih najboljih festivala, te da je ovo prilika da se setimo onih ljudi koji su svih ovih pedeset godina dali značajan doprinos kako bi Fest bio ono što jeste za kulturu Beograda.

– Zaista je lep gest Sekretarijata za kulturu koji je odlučio da povodom pedesetogodišnjice Festa dodelimo pedeset plaketa onima koji su sebe ugradili u ovaj festival i doprineli da on bude ovako veliki. Ovo je prilika da se setimo i svih onih koji danas nisu sa nama, a koji će makar posthumno dobiti priznanje ovog grada za doprinos Festu –  rekao je Vesić.

On je najavio da će na sednici Skupštine grada u oktobru biti doneta odluka da jedna ulica u Beogradu ponese ime po osnivaču Festa Milutinu Čoliću.

– Isto tako ulicu će dobiti i čovek koji je posebno zaslužan što je Beograd dobio Fest, ali i manifestacije „Radost Evrope” i „Bemus” – Milan Vukos, koji je bio potpredsednik Skupštine grada. Isto će biti i sa Dinkom Tucakovićem, a verujem da postoje i mnogi drugi kojih ćemo se sećati za doprinos našem gradu – rekao je Vesić.

Vesić je najavio da će CEBEF u narednom periodu uraditi digitalizaciju svih materijala sa Festa, koje treba sačuvati kao uspomenu za neke buduće generacije. 

– Naša je obaveza da omogućimo da svake godine ovaj festival bude sve veći i da dostigne onaj nivo koji je imao sedamdesetih godina. Ulažući u Fest, sasvim je sigurno da ga možemo ponovo dostići – rekao je zamenik gradonačelnika. 

U ime dobitnika, prisutnima su se obratili Iva, unuka Milutina Čolića, kao i nekadašnji selektor Festa Miroljub Vučković. U veoma emotivnom obraćanju, Iva Čolić je podsetila na reči svog dede da „ravnodušnost nekad više boli nego sama bol”. 

– Ovom plaketom pokazali ste da niste bili ravnodušni i da ste se setili svih onih koji su činili da Fest piše kulturnu istoriju Beograda nekadašnje i sadašnje države – rekla je ona i zahvalila u ime filmske porodice i publike. 

Miroljub Vučković uporedio je selektora Festa sa japanskim umetnikom koji pravi ikebane, stvarajući novu vrednost. 

– U tom smislu selektor prepisuje ono što je priroda dala. Selektor Festa je uzimao iz jednog konteksta i stavljao u drugi, čineći sve vreme da Beograd bude prikazan i poštovan na mapi sveta, ne samo kao festivalski epicentar već i kao kulturno događanje – kazao je Vučković.