sreda, 23. septembar 2020.

Preventivna uloga sistema „Oko sokolovo”

Najvažnija prednost rada sistema „Oko sokolovo” u prvih mesec dana jeste njegovo preventivno delovanje, s obzirom na to da građani znaju da u ulicama koje su obuhvaćene ovim sistemom ne mogu više bahato da se parkiraju, izjavio je vršilac dužnosti sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac.

Gostujući na TV Prva, on je istakao da je velika prednost ovog sistema što nema selektivnog kažnjavanja, te ne postoji mogućnost da neko u nizu od pet nepropisno parkiranih vozila neke kazni a neke ne, a bahati vozači sada nemaju sa kim da se svađaju.

–  Odskoro sistem radi i proveru naplate parkinga, odnosno da li su poslate SMS poruke za tu namenu. Važno je naglasiti da problem sa parkiranjem nikada ne prave stanari već on nastaje kada se ljudi koji tu dođu bahato parkiraju – istakao je Divac.

On je pojasnio da u ulici u kojoj je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje nije dozvoljeno zaustavljanje vozila uz uključena sva četiri migavca i pored toga što je vozač u autu. Na mestima gde je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje ne sme se ni zaustavljati ni parkirati, a postupanje suprotno tome biće sankcionisano.

– Sistem „Oko sokolovo” je počeo sa kontrolom parkiranja u 93 ulice, zatim se taj spisak proširio na 120 ulica, a od ponedeljka kontrolišemo ukupno 240 ulica. Sistem će se i dalje širiti jer nam je cilj da pokrijemo što više ulica, kako bismo građanima omogućili da koriste trotoare i ulice u svrhu za koju su i namenjeni, odnosno za kretanje, a ne parkiranje, istakao je Divac.

On je rekao da se sve veći broj građana javlja i pita kada će u njihovim ulicama početi da radi sistem „Oko sokolovo”.

– Svi koji prolaze centralnim gradskim ulicama, a gde već mesec dana ovaj sistem funkcioniše, mogu da primete preventivnu ulogu ovog sistema jer se kršenje propisa drastično smanjilo – rekao je Divac.

On je istakao da je softversko rešenje ovog sistema proizvod Grada Beograda i domaćih kompanija, te da postoji veliko interesovanje drugih gradova u Srbiji za primenu ovog sistema u njihovim sredinama.