četvrtak, 1. oktobar 2020.

Vesić: Grad Beograd nastavlja da brine o najstarijim sugrađanima

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević ugostili su danas u Starom dvoru najstarije sugrađane. Tom prilikom istakli su da danas treba da se podsetimo šta su stariji sugrađani uradili za naše društvo i na koji način treba da im se odužimo.

Goran Vesić je podsetio da je ovaj dan proglašen odlukom Generalne skupštine Ujedinjeih nacija još 1990. godine, te da je danas prilika da se podsetimo šta sve činimo za naše najstarije sugrađane koji su ovo društvo gradili. 

– U Beogradu živi 403 hiljade penzionera, od čega najviše u Novom Beogradu, njih oko 60 hiljada, na Paliluli 42 hiljade, a najmanje u opštinama Surčin (oko 7.800) i Sopot 3.800. Za nas je važno da svaki dan pokazujemo, a ne samo danas, da brinemo o našim najstarijim sugrađanima. To smo pokazali tako što smo u poslednjih nekoliko godina otvorili 12 klubova za seniore, pa ih danas u Beogradu ima 32. U te klubove, gde se organizuju različite edukacije, dolazi oko deset hiljada seniora koji imaju mogućnosti da ispolje svoja interesovanja. Svake godine se organizuju izleti, Grad Beograd zajedno sa gradskim opštinama izdvaja skoro milion evra za izlete penzionera. Trudimo se da njihovo „treće doba” bude onakvo kakvo i zaslužuju – istakao je Vesić.

On je dodao da se u gradskim oštinama organizuju volonterski centri, a jedan od najboljih primera je onaj na Vračaru.

– Takav centar ćemo osnovati i u Starom gradu, a zatim i u drugim gradskim opštinama. To su centri kojima seniori mogu da se obrate za sve što im je potrebno, poput toga da im neko donese hranu ili ih spoji sa domom zdravlja ukoliko je to potrebno. Organizujemo akcije sa školama i tako učimo mlade da, po potrebi, budu na usluzi našim seniorima — naglasio je Vesić.

On je podsetio da je organizovana i pomoć u kući, i da je angažovano 609 gerontodomaćica, koje opslužuju oko 2,5 hiljada starijih sugrađana.

– Potrudićemo se da obezbedimo veći broj gerontodomaćica zato što je potreba za njima mnogo veća, a porastom budžeta, Grad će imati više novca za ove namene. Pored toga, emitovali smo i „senior karticu” koja omogućava našim seniorima popust u maloprodajnim radnjama. Trudimo se da našim starijim sugrađanima pokažemo da su poštovani članovi ovog društva – rekao je Vesić, podsećajući da se zrelost jednog društva ogleda u odnosu prema najstarijim i najmlađim sugrađanima, te da je vreme da pokažemo da smo zrelo društvo.

Vesić je posebno naglasio da je današnji dan prilika da se podsetimo koliko su najstariji građani doprineli razvoju našeg društva, ali i opomena šta još možemo da uradimo kako bismo im se odužili.

Zamenik gradonačelnika je tom prilikom uručio gostima po primerak „Knjige o Beogradu”.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da Grad Beograd sa ponosom može da sagleda šta je promenjeno u kvalitetu života najstarijih sugrađana u proteklih šest godina.

– Imali smo jedan cilj pre šest godina, a to je da u svakoj opštini imamo makar jedan klub za najstarije sugrađane, mesto gde oni mogu da se okupljaju i da imaju sve besplatne aktivnosti. Taj cilj smo ispunili. Sada u nekim opštinama imamo po dva ili tri kluba, a sledeći cilj je unapređenje servisa pomoći u kući. Radimo na daljem razvoju ove usluge, ali i novom zapošljavanju gerontodomaćica – naglasila je sekretarka Stanisavljević.

Prema njenim rečima, jedan od glavnih ciljeva u 2021. godini je pokretanje volonterskih servisa pri gradskim opštinama koji će biti namenjeni najstarijim sugrađanima. Oni, dodala je, treba da budu uvek tu za njih, da im pruže pomoć i podršku. 

– Ova godina, godina pandemije virusa korona, naučila nas je šta znači solidarnost i međusobna podrška. I u tom kontekstu ćemo podsticati međugeneracijsku solidarnost i podršku a pokrenućemo i volonterske servise namenjene najstarijim sugrađanima pri svim gradskim opštinama – navela je sekretarka i podsetila da je Međunarodni dan starijih osoba prvi put obeležen pre trideset godina.