četvrtak, 1. oktobar 2020.

Gradonačelnik Radojičić čestitao Međunarodni dan starijih osoba

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić čestitao je danas Međunarodni dan starijih osoba svim licima starijim od 65 godina. Prema poslednjim podacima, u Beogradu živi oko 403 hiljade penzionera. Vodeći računa o potrebama stanovnika trećeg životnog doba, Grad Beograd kontinuirano ulaže u unapređenje kvaliteta njihovog života, i to je jedan od prioriteta socijalne politike prestonice.

– Od 2014. godine otvorili smo 12 novih klubova za stare koje koristi više od 10 hiljada osoba starijih od 65 godina. Tokom trajanja vanrednog stanja, Grad Beograd je u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu i Privrednom komorom Srbije uspeo da organizuje i sprovede akciju dostave humanitarnih paketa penzionerima čija su primanja manja od 30 hiljada dinara, kao i korisnicima novčane socijalne pomoći starijim od 65 godina. Više od 175 hiljada paketa je dostavljeno na kućne adrese naših penzionera. Takođe, Grad Beograd finansira rad više od 600 gerontodomaćica koje pružaju uslugu za više od 2.500 korisnika – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da će Grad nastaviti da ulaže u zdravo starenje, koje je jedan od osnovnih stubova socijalne zaštite.

– U svim društveno-istorijskim prilikama, a naročito tokom suočavanja sa velikim izazovima, nijedno društvo ne sme zanemariti doprinos svojih starijih sugrađana i sugrađanki. Njihova iskustva i znanja su ponos naše prošlosti, ali i potencijal budućnosti – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da u momentima kada su se ceo svet i naše društvo suočavali sa novim virusom, kada je bilo potrebno brzo se prilagoditi novim uslovima funkcionisanja društva, naši najstariji sugrađani su pokazali veliku odgovornost.

– Veliki doprinos borbi zdravstvenih radnika sa epidemijom virusa korona dali su građani koji su, pridržavajući se propisanih mera, razvili svest o potrebi solidarnosti u teškim trenucima. Posebnu zahvalnost zaslužuju naši stariji sugrađani koji su podneli veliki teret restriktivnih mera, kako tokom trajanja vanrednog stanja tako i sve vreme od početka epidemije – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da treba slediti primer velike posvećenosti starijih sugrađana zajedničkoj borbi protiv virusa, ali i njihove spremnosti na promene, koje nisu prijatne niti lake, ali su nužne kada je u pitanju dobrobit celog društva.

– Kao dragocenu poruku i primer mladim ljudima istakao bih požrtvovanost koju su pokazali i koju svakoga dana pokazuju kako bi budućnost naše dece bila sigurna. Međunarodni dan starijih osoba, koji se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, dobra je prilika da se podsetimo koliko je važno da se kao društvo dalje razvijamo po meri svih naših građana, ne zaboravljajući međugeneracijsku solidarnost. Gradska vlast će nastaviti da unapređuje okruženje u kojem živimo, te da uz pomoć zdravstvenih i socijalnih ustanova poboljšava kvalitet života starijih sugrađana. Putem ideje aktivnog starenja usaglašavamo sa Republikom politiku koja unapređuje položaj naših najstarijih sugrađana – kazao je gradonačelnik.