subota, 10. oktobar 2020.

Radojičić sa gradonačelnikom Berna o razvoju zelenog i pametnog grada

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić danas je boravio u Bernu, u okviru zvanične posete Švajcarskoj, i tom prilikom se sastao sa gradonačelnikom Alekom fon Grafenridom.

Zvaničnici su se osvrnuli na dugogodišnju saradnju i prijateljske odnose između dva grada.

– Naše odnose karakteriše uzajamno poverenje i poštovanje, što je formalizovano potpisivanjem Sporazuma o saradnji i prijateljstvu između Beograda i Berna. Sporazum je potpisan 2016. godine, čime je simbolično obeležena stogodišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Švajcarske – rekao je gradonačelnik.

Tokom razgovora analizirane su tačke sporazuma, njihova realizacija, ali i potencijali za unapređenje u kontekstu dalje saradnje dvaju gradova koji se, kao i ostatak sveta, suočavaju sa izazovima epidemijske situacije i klimatskih promena. Gradonačelnik Berna upoznao je delegaciju Beograda sa turističkom ponudom grada, koji je deo UNESKO porodice. Razgovarali su o načinima oporavka turizma, koji je najviše pogođen usled krize izazvanom epidemijom virusa COVID-19.

Druga tema današnjeg sastanka bila je razvijanje koncepta zelenog i pametnog grada.

– Beogradu su oduvek bila dragocena iskustva Berna, naročito u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine. Gradonačelnik Berna mi je predstavio njihova rešenja za prečišćavanje voda, model za upravljanje otpadom i sistem reciklaže, kao i primere dobre prakse u oblasti energetske efikasnosti i održivog transporta. Ovakvi susreti su dobra prilika da razgovaramo u pravcu budućih zajedničkih projekata – rekao je Radojičić.

On je dodao da je sa gradonačelnikom Berna dogovorio uzvratnu posetu u Beogradu, gde će biti konkretizovana saradnja i započet rad na zajedničkim projektima.

– Bern je grad koji se takođe bori sa infrastrukturnim problemima u saobraćaju. Imajući u vidu da je u pitanju izuzetno stari grad, saobraćajne gužve i nedostatak mesta za parking predstavljaju probleme koji imaju veliki gradovi, ali i gradovi poput Berna – ocenio je gradonačelnik.

Kako je gradonačelnik objasnio, saradnja između dva grada je veoma značajna u pogledu razvoja modela kakve u budućnosti želimo da primenimo u Beogradu. Radojičić je istakao da je Bern u mnogim oblastima primer dobrog i efikasnog strateškog pristupa u zaštiti životne sredine.