subota, 10. oktobar 2020.

Gradonačelnik Radojičić u Bernu: Iskustva drugih gradova inspirišu nas da Beograd razvijamo u skladu sa ekološkim standardima

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je Energetski centar Forsthaus u Bernu, zajedno sa ambasadorom Republike Srbije u Švajcarskoj Goranom Bradićem. On je tokom zvanične posete Švajcarskoj posetio Bern i tom prilikom se upoznao sa sistemom spaljivanja otpada koji ujedno smanjuje emisiju štetnih gasova u tom gradu.

– Energetski centar je inovativna kombinacija proizvodnje zelene energije. Gradonačelnik Berna je upoznao moju delegaciju sa ovim efikasnim sistemom koji smo imali prilike da obiđemo. Sistem je izuzetno efikasan, kako u pogledu proizvodnje energije za daljinsko grejanje tako i u pogledu proizvodnje električne energije – rekao je Radojičić.

On je istakao da ova elektrana koristi obnovljive izvore energije – otpad i biomasu i podmiruje 30 odsto energetske potražnje grada Berna.

– Beograd želimo da razvijamo u skladu sa konceptom pametnog i ekološkog grada koji podrazumeva održivu proizvodnju i racionalno korišćenje električne energije. U skladu sa tim, ovakve posete su veoma značajne kako bismo razvijali potencijalne projekte na osnovu iskustva gradova koji su razvili efikasne sisteme u oblasti energetske potražnje – dodao je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući modernoj tehnologiji, ova kombinovana elektrana zadovoljava sve ekološke standarde.

– Na osnovu razgovora sa gradonačelnikom Berna i ambasadorom Bradićem, mogu da kažem da se svi gradovi suočavaju sa sličnim izazovima koje donose klimatske promene i porast broja stanovnika u urbanim sredinama. Iskustva drugih gradova inspirišu nas da Beograd razvijamo u skladu sa ekološkim standardima. Naša budućnost je poštovanje ekoloških principa prilikom kreiranja rešenja za razvoj pametnih gradova – naglasio je Radojičić.

Kako je rekao, razvoj Beograda – dvomilionskog grada, planira se sistematično i strateški.

– To podrazumeva dobru analizu postojećeg stanja i projektovanje sledećih koraka, kao i postavljanje rešenja prema prioritetima. Zaštita životne sredine je visoko na lestvici mojih prioriteta od kada vodim Beograd i zato je važno učiti iz iskustva gradova koji imaju dobra i efikasna rešenja u ovoj oblasti – poručio je Radojičić.