četvrtak, 15. oktobar 2020.

Predstavljen uređaj za reciklažu PET ambalaže „eko-meda”

„Eko-meda”, prototip uređaja za reciklažu PET ambalaže u obliku medveda, promovisan je danas u Dečjem kulturnom centru. Projekat su izradili Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Mašinski fakultet.

Podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj rekla je da je u pitanju prototip interaktivnog, edukativnog uređaja, koji ima za cilj razvoj ekološke svesti kod dece.

– Ekološku svest je potrebno razvijati od najranijeg doba. Upravo je ovaj prototip napravljen za ciljnu grupu predškolske dece do prvog razreda. Nalazi se na adekvatnom mestu kojem će deca imati pristup i tako na pravi način shvatiti svet oko sebe. Saradnja sa Mašinskim fakultetom je primer dobre prakse i saradnje. Cilj nam i jeste da što više budemo u sinergiji sa naukom – navela je Jasmina Madžgalj.

Kako je naglasila, deca u najranijem detinjstvu usvajaju model ponašanja roditelja, kasnije vaspitača, a ovde imamo unapređen proces usvajanja ekološke svesti. U ovu priču, dodala je, uključeni su i roditelji, jer je projekat osmišljen tako da oni usvajaju ponašanje od dece.

Profesor Mašinskog fakulteta Nebojša Petrović pojasnio je da je to bio profesionalni ali i ljudski izazov, jer svi smo rođeni u prirodi i sa prirodom, te je potrebno da se prema njoj odnosimo kao prema svom najrođenijem.

– Kao što od ranog detinjstva učimo o odnosu prema starijima i bližnjima, potrebno je obratiti pažnju i na odnos prema prirodi, to jest naučiti kako se odnositi prema njoj. Na ovom projektu, osim kolega sa Mašinskog fakulteta, imali smo angažovane i saradnike sa Fakulteta primenjenih umetnosti, kao i konsultante i izvođače koji su se bavili nekim novim tehnologijama i uspeli da naprave uređaj koji nije mnogo masivan. Zadovoljni smo rezultatom, a iako je ovo prototip, na njemu može još da se radi – naglasio je Petrović.

Upravnik pogona otpada i reciklaže JKP „Gradska čistoća” Slobodan Protić rekao je da će to preduzeće pružiti kompletnu logistiku ovom projektu, u smislu odvoženja i prerade reciklabile.

Urednica programa za odnose sa javnošću i marketing Dečjeg kulturnog centra Ivana Teodorović Stojanović izrazila je zadovoljstvo što se „eko-meda” nalazi u zgradi ove ustanove. On će, dodala je, na interesantan i zabavan način predstaviti deci kako treba da recikliraju i da ih osvesti koliko je to važno za okolinu.