petak, 16. oktobar 2020.

Veliki projekti u Grockoj, akcenat na vodovodu i kanalizaciji

Zamenik gradonačelnika Gorana Vesić podsetio je da je Grad Beograd sa Evropskom investicionom bankom dogovorio da se u izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava uloži 35 miliona evra, dok Grad daje dodatnih oko 55 miliona evra, a da su još dva projekta u završnoj fazi pregovora. 

– Kandidovali smo kanalizaciju u Kaluđerici i fabriku za preradu otpadnih voda u Ostružnici. Za ovo prvo ulaganje potrebno je uraditi projekat koji bi podrazumevao da se na kraju kanalizacije nalazi i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako ne bi bilo ispusta u reke. Posle leve obale Dunava, Kaluđerica će biti sledeće naselje koje treba da dobije kanalizaciju – rekao je Vesić za Studio B, podsećajući da se u ovom naselju trenutno odvijaju i drugi radovi, poput izgradnje parkinga oko groblja i pristupne saobraćajnice ka Leštanima, te da je urađena i pijaca i opštinski uslužni centar. 

On se osvrnuo na napise opozicionih stranaka o Kaluđerici, navodeći da su oni mogli barem da urade projekat za kanalizaciju. Takođe, pojasnio je da su u toku ozbiljne pripreme za predstojeća ulaganja u vodovodni sistem u delovima Grocke.

– Stari i novi deo Ritopeka će dobiti vodu do novembra 2021. godine, a istovremeno do kraja godine biće raspisan tender za projektovanje vodovodne mreže za više delove ovog naselja. Radiće se takođe odvojci sa regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac za Vrčin i Grocku, dužine oko osamnaest kilometara, kao što će i Umčari, Pudarci, Kamendol i druga okolna sela dobiti vodu do kraja 2023. godine. Sve su to veliki projekti za ovu opštinu – istakao je Vesić.

Leštane i Kaluđerica važni su jednako kao i Terazije, ocenio je Vesić, a isto je i sa ostalim prigradskim naseljima. 

– To da svaka kuća u Beogradu ima vodovod i kanalizaciju, a svako naselje javni prevoz i put, doživljavam kao svoju misiju – kazao je Vesić.