petak, 16. oktobar 2020.

Održana radionica o klimatskim izazovima

Konsultativna radionica o klimatskim izazovima, pod nazivom „Građani i nadležne institucije zajedno u klimatskoj akciji u Beogradu”, održana je danas u Gradskoj upravi Grada Beograda. Učesnici ove radionice su istraživači i predstavnici projekta TeRRIFFICA (Territorial RRI Fostering Innovative Climate Action) i članovi Gradske uprave. Cilj radionice je da se podstakne dijalog između svih strana i ukaže na značaj klimatskih promena prilikom organizovanja budućih aktivnosti Grada Beograda.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine je 2015. godine sačinio strateški dokument, koji je verifikovan na Skupštini Grada Beograda, to jest Akcioni plan adaptacije na klimatske promene Grada Beograda – rekla je podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj

– Ovaj plan donosi niz mera i aktivnosti u cilju smanjenja uticaja klimatskih promena na urbanu sredinu. Istraživanja su pokazala da je Beograd osetljiv na klimatske promene. Iz tog razloga je Sekretarijat za zaštitu životne sredine sačinio niz projekata koji se odnose na mere umanjenja uticaja klimatskih promena. Sačinili smo projekte koji se tiču energetske efikasnosti i ugasili smo 30 kotlarnica na teritoriji Beograda – rekla je podsekretarka Madžgalj.

Ona je podsetila i na projekat koji se odnosi na vodotokove drugog reda a koji ima za cilj smanjenje posledica bujičnih poplava. 

– Ponosni smo i na Strategiju pošumljavanja iz 2011. godine. U okviru ove strategije sačinjeno je dosta projekata vezanih za ozelenjavanje Beograda. Ove godine je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić potpisao Sporazum gradonačelnika koji predviđa da se do 2030. godine zagađenje vazduha smanji na 40 odsto. Sekretarijat za zaštitu životne sredine je sa Centrom za promociju nauke napravio interesantan projekat koji će doprineti smanjenju uticaja klimatskih promena na sredinu – kazala je Jasmina Madžgalj.

Vršilac dužnosti direktora Centra za promociju nauke Marko Krstić je istako da ova institucija ima za cilj da pronađe mesto nauke u društvu, ali i da uključi građane u sve procese istraživanja.

– Projektom TeRRIFFICA predstavljamo neke segmente i akcije koje su urađene u toku projekta. Uloga građana u procesu istraživanja i naučnom procesu ogleda se u jednom od prvih projekata, a to je „Citizens and science”. Ovaj projekat je usmeren na borbu protiv klimatskih promena u kojoj građani imaju važnu ulogu, jer donose ideje za rešenje, pre svega, lokalnih problema – kazao je Krstić.