petak, 16. oktobar 2020.

Niz nepravilnosti u radu vrtića „Ivin vozić”, preporučeno zatvaranje

Prosvetna inspekcija danas je tokom vanrednog nadzora privatnog vrtića „Ivin vozić”, u kome je juče preminula jednogodišnja devojčica, utvrdila niz nepravilnosti u radu ovog vrtića, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Prema rečima Gaka, inspekcija je nakon nesrećnog slučaja obavila vanrednu kontrolu ovog vrtića i utvrdila da vrtić nije imao zaposlenu medicinsku sestru na preventivi, iako je to zakonska obaveza. Takođe je utvrđeno da je dete primljeno u vrtić bez potvrde lekara da može u kolektiv, odnosno da je dete boravilo u vrtiću bez zdravstvenog kartona, kao i to da je dete krenulo u vrtić pre napunjenih godinu dana života, iako vrtić nema mlečnu kuhinju, što je obaveza vrtića ukoliko prima decu mlađu od ovog uzrasta, te da dve vaspitačice rade bez licence i mentora, što je zakonska obaveza u tom slučaju.

– Ovo su krupne nepravilnosti koje su poražavajuće. Jasna su pravila za boravak dece kako u državnim tako i u privatnim vrtićima i svi moraju da ih poštuju. To ne znači da ovi propusti imaju uticaja na jučerašnji ishod – to je posao obducenata i tužilaštva i njih ćemo sačekati za konačne zaključke, ali je ovo upozorenje za sve privatne vrtiće da ne smeju imati sve zakonom zahtevano samo prilikom verifikacije i tokom inspekcijskih kontrola – rekao je Gak.

On je istakao da će Sekretarijat nakon zapisnika inspektora uputiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporuku da se vrtić „Ivin vozić” privremeno zatvori.

– Sada je na nadležnim institucijama dalje utvrđivanje svih činjenica u vezi sa ovim slučajem. Ozbiljnost ovog sektora koji se bavi decom pre svega mora da se ogleda u velikoj odgovornosti koju svi vlasnici privatnih vrtića moraju shvatiti ozbiljno – zaključio je Gak.