ponedeljak, 19. oktobar 2020.

Vesić: Prvi put od Drugog svetskog rata obeležavamo stradanje 28 crvenoarmejaca kod Vaznesenjske crkve

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u porti Vaznesenjske crkve parastosu za 28 vojnika Crvene armije, koji su tokom oslobođenja Beograda 1944. godine stradali u Ulici admirala Geprata.

Događaju su prisustvovali ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko i ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović. Parastos su služili starešina Vaznesenjske crkve Arsenije Arsenijević i starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev.

Vesić je istakao da se danas prvi put od završetka Drugog svetskog rata obeležava ovaj tragičan događaj.

– Ove godine smo obeležavanje 76 godina od oslobođenja Beograda počeli dan ranije, jer se na današnji dan desio tragični događaj nedaleko od Vaznesenjske crkve, i to na mestu gde je pojedinačno stradalo najviše crvenoarmejaca za oslobođenje Beograda – ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da je tokom zajedničke akcije Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije stradao veliki broj boraca, ali i građana Beograda.

– Tela crvenoarmejaca su posle pogibije bila izložena u porti Vaznesenjske crkve. Prvi put su objavljene i fotografije ovog nemilog događaja, koje su u vlasništvu Muzeja grada Beograda. Sveštenici Vaznesenjske crkve su tada održali parastos nastradalima, a od 1944. ovaj događaj više nije pomenut – ukazao je Vesić i dodao da je siguran da će u budućnosti ovaj dan biti dostojno obeležavan.

Podsetio je da je oslobođenje Beograda jedan od zajedničkih događaja u istoriji srpskog i ruskog naroda.

– Važno je pomenuti da nikada u istoriji nismo bili na različitim stranama, a na našu sreću bili smo na pravim stranama istorije. Uvek smo bili na strani koja je vodila čovečanstvo ka slobodi i demokratiji. Nažalost, podneli smo i ogromne žrtve. Proporcionalno, posle Sovjetskog Saveza, najveći broj žrtava u borbi protiv fašizma dala je Jugoslavija, a u Jugoslaviji najviše je stradao srpski narod –  zaključio je Vesić.

Bocan Harčenko je istakao duboku zahvalnost predsedniku Srbije, rukovodstvu Srbije i rukovodstvu Grada Beograda na obeležavanju naše zajedničke borbe.

– Ovaj tragični događaj, koji danas obeležavamo, slikovito pokazuje našu zajedničku borbu i žrtve koje smo podneli na putu ka tom cilju. S obzirom na to da smo uvek i zajedno bili na pravoj strani istorije, obavezni smo da gajimo slobodarske tradicije i tradiciju sećanja na preminule – ukazao je Harčenko.

Ministar Popović je zahvalio Goranu Vesiću na inicijativi da se ovaj događaj dostojno obeleži. Takođe, zahvalio je i ruskom ambasadoru jer su, kako je rekao, Rusi i tada bili uz srpski narod.

– Srbija i Rusija su uvek štitile svoju slobodu, istinu i pravdu. Tako je bilo i u Drugom svetskom ratu, a životi ovih 28 junaka i mučenika zalog su naše buduće saradnje – ukazao je ministar.

Grad Beograd prvi put obeležava jedan od najpotresnijih događaja koji svedoči o stradanjima koja su za vreme oslobođenja Beograda zajedno preživeli srpski i ruski narod.

U toku bitke za oslobođenje Beograda, 19. oktobra 1944. godine, u jutarnjim časovima, jedna od jedinica Crvene armije imala je zadatak da se iz Ulice kneza Miloša probije prema Savskom mostu kroz Ulicu admirala Geprata. U Ulici admirala Geprata, nasuprot ulazne kapije u portu Vaznesenjske crkve, nalazio se nemački bunker iz kog su nemački vojnici jednim rafalom ubili 28 ruskih vojnika u jurišu. Tela vojnika bila su položena u porti Vaznesenjske crkve, ovekovečena sa dve fotografije u vlasništvu Muzeja grada Beograda. Iste su danas takođe prvi put izložene na istom onom mestu gde su pre 76 godina i nastale.