četvrtak, 22. oktobar 2020.

Obeležena 91. godišnjica od osnivanja JKP-a „Zelenilo – Beograd”

Povodom obeležavanja 91. godišnjice od osnivanja, JKP „Zelenilo – Beograd” je u Pionirskom parku i ove godine na dar Beograđanima zasadilo vrednu sadnicu, koja se ne može često videti na zelenim površinama, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća.

Sadnicu je, zajedno sa generalnim direktorom JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodanom Stanojevićem, zasadila direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Danica Grujičić.

Generalni direktor JKP „Zelenilo – Beograd” je rekao da je u protekloj godini borba za zdravlje bila u prvom planu i da mu je veliko zadovoljstvo što sadnicu povodom Dana preduzeća ove godine sadi zajedno sa prof. dr Danicom Grujičić. Istakao je da se preduzeće borilo sa epidemijom na sve dostupne načine, te da se nada da će se ova situacija završiti i da će „Zelenilo – Beograd” uspešno nastaviti da se razvija u narednim decenijama.

Prof. dr Danica Grujičić je direktoru i zaposlenima u JKP-u „Zelenilo – Beograd” čestitala Dan preduzeća i istakla da joj je velika čast da zasadi sadnicu u Pionirskom parku. Istakla je da je poruka ove sadnje veoma važna, jer nijedna hiperbarična komora ne može zameniti kiseonik koji daju stabla.

– Moramo naučiti da čuvamo životnu sredinu, moramo biti mnogo disciplinovaniji i ne možemo gledati samo svoje interese već voditi računa o interesu čitavog društva. Zdrava životna sredina je najvažnija za očuvanje zdravlja, jer koliko god da smo aktivni i živimo zdravo, ako udišemo zagađen vazduh, pijemo zagađenu vodu i jedemo zagađenu hranu, ne možemo biti zdravi – rekla je prof. Grujičić.

Sadnica koja je zasađena je vrste Cupressocyparis Leylandii – Lejlandov pačempres, visoka oko šest metara. Ova veoma dekorativna vrsta pačempresa je nastala ukrštanjem u Engleskoj. Veličanstvenog je habitusa sa gustom kompaktnom krošnjom koja se grana od zemlje. Četine su izražene tamnozelene boje. Može porasti u visinu 15 do 20 metara, a dostiže širinu od šest metara.