četvrtak, 22. oktobar 2020.

Gradonačelnik čestitao 91. godišnjicu od osnivanja JKP-a „Zelenilo – Beograd”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić čestitao je danas 91. godišnjicu od osnivanja JKP-a „Zelenilo – Beograd”. On je ovom prilikom istakao da je očuvanje zdravlja prioritetni zadatak svih nas, a u skladu sa tim je i očuvanje zelenih površina grada.

– Naš cilj je da ostvarimo balans između urbanog razvoja i brige o životnoj sredini. Moja vizija Beograda je održivi razvoj prestonice, što znači da za sobom ostavljamo očuvanu prirodu, ali i urbane prostore koji rastu, razvijaju se, ali istovremeno postaju i sve zeleniji – rekao je gradonačelnik, te dodao da „Zelenilo – Beograd” već više od 90 godina pokazuje koliko dugo brinemo o tome da građani imaju lepe parkove i mesta gde će se šetati i disati punim plućima.

Od početnih šest do današnjih 1.200 zaposlenih, „Zelenilo” je ključna gradska služba koja danas ima ogromne odgovornosti, brinući se za preko 3.000 hektara javnih površina. Najvažnije od toga je naravno drveće, od čega su naročito važna zaštićena prirodna dobra poput Velikog ratnog ostrva, Bajfordove šume, Topčiderskog, Pionirskog i Akademskog parka, Zvezdarske šume…

– Posebno moram da istaknem da je u okolnostima epidemije kovida-19, „Zelenilo” obavilo jednu jako važnu ulogu. Naime, pored svojih redovih aktivnosti, vredni radnici ovog komunalnog preduzeća su obavili pranje i dezinfekciju više od tri miliona kvadratnih metara površine – izjavio je Radojičić.

Kako je gradonačelnik naglasio, važno je da će u budućnosti Beograd biti još mnogo zeleniji. Samo u 2020. „Zelenilo” će posaditi više od 6.500 stabala i 400.000 cvetnih sadnica, a novina su takozvani „zeleni zidovi”, koji istovremeno ulepšavaju prometne ulice, ali još važnije, smanjuju buku i zagađenje vazduha.

– Prateći usvojeni Plan generalne regulacije, sadašnjih 15 odsto površina pod zelenilom u urbanom delu grada povećaćemo na čak 25 odsto. Najvažnije je da uređenjem zelenih površina i parkova oživljavamo delove grada, obezbeđujemo kvalitetan prostor u kojem građani mogu da provode vreme, ali pre svega činimo Beograd zdravijim i lepšim – zaključio je gradonačelnik.