četvrtak, 22. oktobar 2020.

Održan okrugli sto „Bezbednost motociklista u Beogradu”

Još jedan u nizu okruglih stolova povodom izrade Strategije bezbednosti saobraćaja grada Beograda sa akcionim planovima za period 2021–2025. godine, održan je danas na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Tema današnjeg okruglog stola je „Bezbednost motociklista u Beogradu”.

O stanju i tendencijama bezbednosti motociklista u saobraćaju u Beogradu govorio je prof. dr Dalibor Pešić, a nakon toga održane su radionice. Ispred Saveza motociklista Srbije prisustvovao je Zoran Livaja, inače profesor na Fakultetu političkih nauka, koji je istakao značaj saradnje bajkerskih udruženja i predstavnika lokalnih samouprava u izradi strategije bezbednosti.

Kako se čulo, ključni problem koji je prepoznat jeste nedovoljno znanje i svest vozača motocikala, ali i loša obuka i edukacija, slaba uočljivost i stanje kolovoza. Ovom prilikom date su smernice i preporuke za projektovanje novih bezbednosnih mera za motorizovane dvotočkaše.

U cilju pripreme što kvalitetnijeg dokumenta i uspešne realizacije, u organizaciji Saobraćajnog fakulteta pripremljena je serija okruglih stolova – radionica na kojima se obrađuju najbitnije teme. Na ovaj način trebalo bi da se unapredi svest najvažnijih subjekata o obimu problema bezbednosti saobraćaja i mogućnostima smanjivanja stradanja u saobraćaju. Cilj je takođe da se usaglase najvažniji stavovi, a posebno oni koji se odnose na sprovođenje mera i aktivnosti koje utiču na najvažnije sadržaje Strategije bezbednosti saobraćaja grada Beograda sa akcionim planovima za period 2021–2025. godine.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Agencije za bezbednost saobraćaja, beogradskih opština Obrenovac, Grocka, Lazarevac Zemun, Vračar, Savski venac, Čukarica i Voždovac, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Saobraćajne policije i Komunalne milicije, Saobraćajno-tehničke škole „Zemun”, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Sekretarijata za saobraćaj, Sekretarijata za javni prevoz, Sekretarijata za inspekcijske poslove, Sekretarijata za informisanje, JKP „Beograd-put”, JKP  „Putevi Beograda”, JKP „Parking servis”, JKP GSP „Beograd” i predstavnik Saveta za bezbednost Grada Beograda.