petak, 30. oktobar 2020.

Gradonačelnik Radojičić ugostio predstavnike Udruženja „Mladi matematičar”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Skupštini Grada Beograda predstavnike Udruženja „Mladi matematičar” iz Vrnjačke Banje i uvodnim govorom pozdravio učesnike tribine „Čemu još matematika?”. Osnovna tema tribine bila je popularizacija matematike i njeno približavanje najširoj javnosti, s naglaskom na primeni matematike u svakodnevnom životu.

– Želeo bih da zahvalim i naglasim koliko je za jedno društvo značajan doprinos svih koji se bave matematikom. U modernom svetu, u kojem se danas sistem vrednosti postavlja na nešto drugačije osnove, koje nauku i logičko rasuđivanje, nažalost, najčešće ne stavljaju u prvi plan, veoma je važno ostati na putu negovanja pravih vrednosti do kojih u radu sa decom drže najbolji profesori. Upravo profesore vidim kao ljude koji su na prvoj liniji te borbe – rekao je gradonačelnik.

Kako je objasnio, politika Grada Beograda je uvek bila okrenuta ka kreativnom korišćenju novih tehnologija kod mladih, a posebno danas kada se više nego ikada radi na podsticanju razvoja njihovih digitalnih veština, kao i informisanosti o bezbednosti na internetu u novom dobu digitalizacije. Tim povodom gradonačelniku je uručena Zahvalnica za pokroviteljstvo i značajan doprinos popularizaciji matematike, nauke i tehnologije.

Gradonačelnik Radojičić je dodao da matematiku danas mnogi vezuju za ekonomiju i finansije, naglasivši da su prvi kontakt sa matematikom i prvi rešeni zadatak najznačajniji za razvoj razmišljanja dece i mladih u budućnosti.

– Svi zajedno možemo, a posebno nastavnici i profesori, da deci približimo filozofski pristup nauci i matematici, koji je veoma važan za njihove osnovne postulate u životu. Kao gradonačelnik uvek ću podržati ovakve skupove. Važno je da vizijom matematičkog i naučnog razmišljanja gradimo našu budućnost, budućnost Grada Beograda i cele zemlje – zaključio je gradonačelnik.

Ovom tribinom gradonačelnik je otvorio vrata gradske kuće za najtalentovanije i najvrednije učenike i njihove nastavnike, predstavnike Univerziteta u Beogradu, lokalnih i republičkih institucija koje se bave unapređenjem i vrednovanjem kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Gradonačelnik je svima poručio da mladost, pamet i talenat naših učenika ulivaju nadu da ćemo u budućnosti živeti u još boljem i prosperitetnijem društvu.