četvrtak, 5. novembar 2020.

Vesić pozvao građane da učestvuju u kreiranju budžeta grada za sledeću godinu

Pozivamo građane da zajedno sa gradskom vlašću učestvuju u kreiranju budžeta za sledeću godinu, čiji je nacrt utvrđen danas i postavljen na sajt Skupštine grada. On iznosi 124.553.833.604 dinara ili milijardu i 64 miliona evra, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u Beogradskoj hronici. 

– To je manji budžet nego što je bio ove godine, pre korone, jer je budžet na početku ove godine bio milijardu i dvesta pet miliona evra. Predložićemo da se sa ovim budžetom uradi čitav niz velikih infrastrukturnih projekata. Više od 19 milijardi smo odvojili za izgradnju infrastrukture u Beogradu i nastavićemo sa razvojem grada. Zahvaljujući tom budžetu počeće da se gradi metro, krenućemo sa proširenjem BG voza, završava se obilaznica oko Beograda, kupuje se novih sto autobusa na gas, a izgradićemo i 11 novih vrtića. Osim toga, nastavljamo izgradnju vodovoda Makiš–Mladenovac, radimo unutrašnju obilaznicu, Bulevar patrijarha Pavla, krećemo sa izgradnjom podzemnih garaža, fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, zatvara se deponija Vinča i tamo se rade postrojenja za preradu otpada, kreće izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava, Doma zdravlja u Borči i u Ugrinivcima – istakao je Vesić.

On je pozvao građane Beograda da se upoznaju sa nacrtom budžeta i daju svoje predloge.

– Na sajtu grada se nalazi formular u kome građani mogu da upišu svoje predloge, navedu tačne adrese i kažu šta oni smatraju da je važno da se uradi za njih. Neka predlože svoje parkove, nove vrtiće, domove zdravlja i sve što misle da je važno da njihov život. Suština budžeta je da se poboljša život građana. Mi smo prva lokalna samouprava u Srbiji koja je stavila nacrt budžeta na glasanje građanima, kao što smo to uradili i prošle godine. Od 14. do 28. novembra sve građanke i građani Beograda će moći da daju svoje predloge za budžet, a zatim ćemo narednih sedam dana razmatrati te predloge, objaviti koji su predlozi prihvaćeni, te će se nacrt budžeta početkom decembra naći pred odbornicima – kazao je Vesić.

On je istakao da se ne može povećati obim budžeta, ali se može menjati način na koji će se trošiti.

– Poruka naše kampanje je da se u „Beogradu gradi i radi po tvom”. Želimo da zajedno sa građanima kreiramo budžet i da oni odlučuju šta će se raditi u Beogradu. Na taj način možemo kreirati bolji Beograd i budućnost za nas, našu decu i sve koji žive u ovom gradu. Imamo manje novca nego ove godine, ali to ne znači da ne možemo pametno da ih trošimo i da radimo ono što je neophodno – zaključio je Vesić.