ponedeljak, 9. novembar 2020.

Žar najčešći uzrok paljenja kontejnera

JKP „Gradska čistoća” apeluje na sugrađane, koji za grejanje koriste čvrsta goriva, da u kontejnere i PVC kante bacaju isključivo ugašen i dobro ohlađen pepeo, a ne žar.

Iz ovog gradskog preduzeća podsećaju da je tokom 2020. godine zamenjeno više od 5.000 starih i dotrajalih kontejnera sa potpuno novim sudovima. Kako bi oni ostali u funkciji, potrebno je da se zajedno potrudimo da ih očuvamo, jer osim što su gradski inventar, kontejneri su namenjeni za održavanje komunalnog reda i higijene i kao takvi, svojina su svih Beograđana, saopštavaju iz „Čistoće”.

Početak grejne sezone u Beogradu i nesmotreno bacanje žara i nedovoljno ohlađenog pepela najčešći je uzrok izazivanja vatre u sudovima za odlaganje otpada, što dovodi do njihovog trajnog uništenja, a šteta se meri u stotinama hiljada dinara.

Iz „Čistoće” podsećaju da Beograđani moraju biti obazrivi i sa odlaganjem drugog potencijalno opasnog otpada, jer samo jedan upaljeni opušak od cigarete može da napravi veliku štetu. Vatra veoma brzo zahvata kompletan sadržaj sudova za smeće, što ne samo da prouzrokuje njihovo uništavanje, već postoji i velika opasnost da se plamen raširi i zahvati okolno rastinje, objekte ili u blizini parkirane automobile, čime bi se ugrozila i bezbednost prolaznika.